Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Inspiratie en tips voor een gezond schoolontbijt

Een gezond ontbijt geeft kinderen energie om te groeien, leren en bewegen. Zie jij leerlingen die hun schooldag beginnen met een lege maag? Wij geven je graag inspiratie en tips om te zorgen dat iedereen op school start met een gezond ontbijt.

Hoe ziet een gezond schoolontbijt eruit?

Voor een gezond schoolontbijt kun je de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen als houvast gebruiken. Hierbij kies je vooral producten die in de Schijf van Vijf staan. Voorbeelden van Schijf van Vijf-producten zijn groente, fruit, water, volkorenbrood, halfvolle melk, 30+ kaas en 100% pindakaas. In de tool Staat dit in de Schijf? kun je heel eenvoudig opzoeken of iets in de Schijf van Vijf staat.

Wat kun je leerlingen aanbieden?

Zo kan een gezond ontbijt eruitzien:

  • Bruin of volkorenbrood met margarine of halvarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas, ei of 100% pindakaas. Kies bruin of volkorenbrood met minimaal 4,5 gram vezel per 100 gram. Daarbij een portie zuivel, zoals magere of halfvolle melk of karnemelk.
  • Magere of halfvolle yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli, eventueel met noten of gedroogd fruit. Kies ontbijtgranen zonder toegevoegd zout en geen of weinig toegevoegd suiker.
  • Fruit is altijd goed! Bijvoorbeeld plakjes banaan of appel voor op brood, (gedroogd) fruit door de yoghurt of gewoon los.

Bied daarnaast ook gezonde snacks aan die leerlingen tussendoor kunnen pakken. Denk aan een portie ongezouten noten, een volkoren cracker met beleg, een volkoren mueslibol, een stuk fruit of een portie snackgroenten. Meer gezonde snack inspiratie.

Een gezond ontbijt geeft kinderen energie om te groeien, leren en bewegen. Zie jij leerlingen die hun schooldag beginnen met een lege maag? Wij geven je graag inspiratie en tips om te zorgen dat iedereen op school start met een gezond ontbijt.

Praktische tips en suggesties

  • Koop houdbare pakjes halfvolle melk die niet in de koeling hoeven.
  • Ga voor portieverpakkingen, zoals voorverpakte porties muesli, pindakaas of margarine.
  • Maak kant-en-klare pakketjes met bijvoorbeeld een pakje houdbare melk, volkoren crackers, pindakaas en een appel. Deze kunnen leerlingen dan bijvoorbeeld halen bij de conciërge of op een andere vaste plek op school.
  • Geef ontbijtpakketjes aan het einde van de schooldag mee, zodat leerlingen thuis hun brood voor de volgende ochtend kunnen smeren.
  • Kijk of er een samenwerking mogelijk is met een lokale supermarkt. Hier kunnen leerlingen dan gezonde producten of pakketjes halen op kosten van de school.
  • Maak gebruik van wijkpartijen om ontbijtpakketjes klaar te maken en uit te delen.
  • Probeer de leerlingen in kwestie te benaderen en mee te laten denken over oplossingen.

Bekijk onze handige hulpmiddelen voor meer tips.

Hoe pakken andere scholen dit aan?

Een gezond ontbijt aanbieden op school kan best een uitdaging zijn. Hoe kun je zo’n gratis ontbijt bijvoorbeeld financieren? We helpen je graag door ervaringen van andere scholen te delen. Lees de verhalen hieronder ter inspiratie!

Met jongerenwerkers een gratis ontbijt voor álle leerlingen

Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB), Amsterdam Zuidoost (vmbo, havo, vwo)

De afgelopen jaren waren er op het OSB al veel leerlingen die zonder ontbijt naar school kwamen. Voor deze leerlingen werd er al gezorgd voor een broodje, maar door de energiecrisis is het probleem nog groter geworden. Daarom gaat de school dit groter oppakken, door het dagelijks aanbieden van een gratis schoolontbijt. Zo probeert de school de schaamte rondom dit onderwerp te verminderen.   Het ontbijt is een half uur voor de aanvang van het eerste lesuur beschikbaar in de kantine, waarbij jongerenwerkers uit Zuidoost aanwezig zijn. Doordat de jongerenwerkers aanwezig zijn bij het ontbijt wordt het gezien als buitenschoolse-activiteit en kan het worden betaald vanuit de Rijke Schooldag Subsidie. De inkoop van het ontbijt wordt gedaan door de cateraar van de school. Het ontbijt bestaat uit brood, yoghurt en fruit

sluiten
Samenwerking met lokale supermarkt

ROC TOP Business, Amsterdam West (mbo)

Campusdirecteur Jeanette Hadderingh en haar collega’s organiseren in samenwerking met de supermarkt uit de buurt 2 dagen per week een ‘grab-en-go’-ontbijt, een lopend buffet op de school. Het kraampje met het ontbijt staat in de school naast de kantine en wordt beheerd door twee medewerkers. Een deel van de kosten wordt gesponsord door de lokale supermarkt en de resterende kosten worden betaald door het ROC. “Alle studenten mogen bij ons ontbijten en wat over is kunnen ze meenemen voor de lunch.”

sluiten
Subsidie voor ontbijt tijdens het eerste lesuur

Mundus College, Amsterdam Nieuw-West (ISK, praktijkonderwijs, vmbo)

Het Mundus College biedt aan 375 eerstejaarsleerlingen gratis ontbijt, gefinancierd vanuit subsidiegelden. Twee coördinatoren bedenken het ontbijt en kopen de producten in. Met 73 verschillende nationaliteiten van de leerlingen wordt hierbij rekening gehouden met verschillende dieetvoorkeuren, zoals halal en vegetarisch. Moeders van leerlingen helpen met het bereiden van de ontbijtjes. Klassenvertegenwoordigers halen een kar met ontbijtjes op om te eten tijdens het eerste lesuur.

sluiten

Meer relevante informatie

Heb je vragen of wil je meer weten? Neem dan contact op met onze Adviseurs Eetomgevingen.