Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 
De Gezondheidsraad heeft in een rapport aangetoond dat eten volgens de Schijf van Vijf niet alleen gezond, maar in bijna alle gevallen ook ecologisch verantwoord is. Wie werkt aan een Gezonde Schoolkantine, is daarom bijna ook automatisch bezig met een milieuvriendelijkere kantine. 

Wat we eten en hoeveel we eten heeft ook invloed op het milieu. Duurzaam betekent daarom ook normale porties eten en minder vaak milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten kiezen, zoals vlees en kaas. Minder suikerhoudende dranken en snacks, die het lichaam niet nodig heeft, maar wel waarvan de productie belastend is voor het milieu. 

Hoe dan? Ga voor normale porties. Kies voor een meer plantaardig aanbod. In groente, fruit, peulvruchten en volkoren graanproducten zitten veel voedingsstoffen en niet veel calorieën. En deze onbewerkte of weinig bewerkte producten zijn een stuk minder milieubelastend. Zeker als je groente van het seizoen kiest. Meer lezen over een duurzaam aanbod?

Extra stappen

Daarnaast zijn er extra stappen die je kunt nemen. Kantines die minder energie gebruiken, besparen kosten. Beperk de hoeveelheid afval en voedselverspilling, dat kan ook opruimwerk schelen. 

Eco-School worden?

Willen jullie je echt profileren als duurzame onderwijsinstelling met een Groene Vlag? Dit is het internationale keurmerk voor duurzame scholen. Wereldwijd zijn er 14.000 Groene Vlaggen uitgereikt op meer dan 112.000 deelnemende scholen in 53 landen. In Nederland richt het keurmerk zich op scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.

Eco-Schools stimuleert leerlingen om zélf activiteiten te ondernemen om de school (verder) te verduurzamen. De Eco-Schools methodiek biedt een structuur om duurzaamheid op te nemen in het curriculum. Met een focus op gedrag daagt de methodiek uit tot het nemen van fysieke maatregelen binnen de mogelijkheden van de school. 
Neem een kijkje op eco-schools.nl.

Bewustwording duurzaamheid

Bekijk ook eens (samen met de leerlingen) de Voedselafdruk, een online test van het Voedingscentrum. Met 15 vragen over je eetpatroon wordt berekend hoeveel hectare op de wereldbol jouw manier van eten in beslag neemt. Deze test laat zien wat de invloed is van je voedselkeuze op het milieu en vervolgens krijg je praktische tips. 

Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.