Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 
Wil je goedkoop en slim iets voor het milieu doen? Verklein dan de afvalstroom. Het helpt de school om de milieu-impact van de organisatie te beperken. En leerlingen krijgen zo de norm mee dat je eten niet weggooit.
  • Afval beter scheiden is vaak eenvoudig. Zorg voor voldoende afvalbakken in de kantine. Plastic afval kan tegenwoordig apart ingezameld worden. Papier levert zelfs geld op. En denk ook aan biobakken.
  • In het begin is het belangrijk om leerlingen uit te leggen waarom het nodig is om spullen in de juiste bak te gooien. Misschien kun je een Greenteam van leerlingen vormen, die rondlopen om dit op een leuke manier uit te leggen. Of denk aan corveediensten of actieplannen via lesmethoden.

Inzamelen belonen

Tomra heeft een petflesbeloningsautomaat bedacht. De automaat neemt net als in de supermarkt lege flessen in, maar ook blikjes en drinkkartonnetjes. De leerlingen krijgen hiervoor tegoedbonnen voor bijvoorbeeld een broodje gezond, of een klein geldbedrag, bijvoorbeeld voor iets leuks voor de klas of voor de hele school.

Ook is er de mogelijkheid om een inzamelmeubel voor batterijen, boterhamzakjes en overige plastic verpakkingen erbij te laten plaatsen.

Minder verpakkingen?

  • Het lijkt milieuvriendelijk om op school met minder verpakkingen te werken. Maar het weggooien van eten en drinken is erger voor het milieu dan extra plastic. Liever wat meer kleine verpakkingen in de afvalbak, dan etensresten uit een megaverpakking.
  • Ook kan het voor de hygiëne nodig zijn om kleinere verpakkingen te kopen. Eigen bekers, melkdispensers en onverpakte koeken vragen nou eenmaal om meer aandacht voor hygiëne.
  • Daarnaast kopen leerlingen vaak liever een merkverpakking, dan een anoniem bakje dat gevuld is door de kantinebeheerder.
  • Zorg daarom dat je het koop- en weggooigedrag van leerlingen goed kent en maak op basis daarvan beleid.

Hergebruik

  • Kies waar mogelijk voor statiegeldverpakkingen. En let op het materiaal van verpakkingen. Schakel voor servetten, bekertjes en bordjes bijvoorbeeld over op gerecycled materiaal of hernieuwbare grondstoffen.
  • Leerlingen kunnen voor bepaalde bordjes, bekertjes of flesjes misschien statiegeld betalen. Zo zorg je dat het servies in de school blijft en niet telkens wordt weggegooid.
Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.