Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Wet- en regelgeving voor voeding op scholen

Elk bedrijf of elke organisatie waar gewerkt wordt met voeding moet aan wet- en regelgeving voldoen. Dit is vastgelegd in de Warenwet. Er moet voedselveilig gewerkt worden en consumenten moeten informatie krijgen over allergenen. Deze regels gelden ook voor scholen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de uitvoering van de wet.

Welke hygiënecode geldt voor scholen?

Bij het werken met voeding kan iets fout gaan waardoor de voedselveiligheid in gevaar kan komen. Als producten bijvoorbeeld niet goed worden bewaard, kunnen bacteriën soms uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden. Elke organisatie of bedrijf waar gewerkt wordt met voeding moet daarom een voedselveiligheidsplan hebben: een zogenoemd HACCP-plan.

Organisaties of bedrijven kunnen zelf een voedselveiligheidsplan opstellen, of ze kunnen een bestaande hygiënecode toepassen. In een hygiënecode is een HACCP-plan vertaald naar praktische werkinstructies. De NVWA controleert of bedrijven of organisaties zich houden aan een voedselveiligheidsplan of goedgekeurde hygiënecode.

Als school kun je gebruik maken van de Hygiënecode voor de contract- en inflightcatering (zie daar helemaal onderaan de pagina). Als je de werkinstructies die daarin staan toepast, dan voldoe je aan de wet- en regelgeving en blijft jouw kantine veilig.

Welke informatie over allergenen moet ik geven als school?

Consumenten, waaronder leerlingen en studenten op school, moeten juiste informatie krijgen over het eten en drinken dat ze kunnen krijgen. Dat staat in de Europese wet Voedselinformatie. Het moet onder andere duidelijk aangegeven worden of in producten ingrediënten zitten die een allergische reactie kunnen veroorzaken, zoals pinda’s of andere noten, melk of glutenbevattende granen zoals tarwe.

Er gelden niet alleen regels voor verpakte producten zoals kant-en-klare broodjes of kant-en-klare snacks die je bij de winkel of via de leverancier kunt krijgen. Er gelden ook regels voor de niet-voorverpakte producten, zoals de broodjes, snacks of salades die je zelf maakt op school. Je moet bij deze producten duidelijk aangeven waar ze uit bestaan en informatie geven als ze allergenen bevatten.

De informatie over allergenen moet altijd beschikbaar zijn. De informatie mag je schriftelijk of mondeling geven, maar moet in ieder geval ook altijd schriftelijk te controleren zijn. De informatie kun je op verschillende manieren geven. Op de menukaart, op de prijslijst of als kaartje bij het product. Je kunt ook op de menulijst of prijslijst vermelden dat informatie over allergenen op verzoek beschikbaar is.