Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Scholieren zien gezond kantine-aanbod als hulpmiddel om gezonder te kiezen

27 februari 2019
Middelbare scholieren vinden het belangrijk om hun eigen keuzes te maken als het om hun eten en drinken gaat. Maar ouders en school kunnen hen wel ondersteunen in het maken van gezonde keuzes. Dat blijkt uit onderzoek van gedragsdeskundigen Hanneke de Bruin en Roel Hermans, in opdracht van het Voedingscentrum.

Onderzoek

Om nieuwe manieren te onderzoeken om scholieren te betrekken bij de organisatie van een gezonder voedingsaanbod op school, hebben de onderzoekers 42 middelbare scholieren (13 – 17 jaar) verspreid over het land geïnterviewd. Ze hebben ook 133 scholieren (12 - 19 jaar) een uitgebreide vragenlijst laten invullen. De scholieren werd gevraagd naar het belang van gezond eten, de factoren die hun eetgedrag beïnvloeden, het aanbod in hun schoolkantine en hun aankoopgedrag in en rondom school. Tot slot werden scholieren gevraagd óf en hoe jongeren betrokken kunnen worden bij het verzorgen van een gezond schoolkantine-assortiment op school. De resultaten van het onderzoek werden vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Public Health. 

Interesse voor gezonde voeding

Jongeren vinden het belangrijk om zich fit te voelen en er goed uit te zien. Zij verbinden ‘gezonde voeding’ aan een mooi uiterlijk en een goede conditie. Toch staat het onderwerp niet bovenaan hun agenda. Ze gaan vaak pas actief aan de slag met bewust kiezen voor gezonde voeding als het een merkbaar negatieve impact heeft op hun uiterlijk of conditie.

Aankoopgedrag

85% van de deelnemers geeft aan zelf eten mee naar school te nemen. Aanvullend kopen zij weleens iets in de schoolkantine of bij de nabijgelegen supermarkt of bakker. Dit is een extraatje dat met name gekozen wordt op basis van prijs en smaak en niet vanwege de ‘gezondheid’. Jongeren geven aan beïnvloed te worden door leeftijdsgenoten. Als zij anderen ongezonde producten zien kopen dan is het moeilijk om hier niet in mee te gaan. Zij vinden het belangrijk dat het aanbod in de schoolkantine gevarieerd is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Keuzevrijheid

Scholieren willen hun eigen eetkeuzes maken. Zij hechten veel waarde aan hun eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. School en vooral ouders kunnen hen helpen om gezond te eten. Maar als er keuzevrijheid is, bijvoorbeeld in de schoolkantine, dan kiezen ze graag zelf zonder voelbare betutteling van anderen.

Betrokkenheid van de jongeren

Jongeren zijn gematigd positief over een gezond schoolkantine-aanbod; meisjes meer dan jongens. Ongeveer 64 procent van de deelnemers zegt het belangrijk te vinden dat jongeren betrokken worden bij de organisatie van een gezonde schoolkantine, bijvoorbeeld bij het verzinnen van nieuwe producten of het samenstellen van het assortiment. Maar ze zien een actieve rol eerder bij andere leerlingen dan bij zichzelf. Als scholen jongeren willen mobiliseren om een rol te spelen in een gezonde eetomgeving op school, dan kunnen beloningen helpen om hen extra te motiveren. Maar bovenal is het belangrijk goed te luisteren naar de input van scholieren en dit ook echt serieus te nemen.

Op zoek naar tips om je leerlingen te betrekken bij je gezonde schoolkantine? Check hier onze tips!

Lees het Engelstalige wetenschappelijke artikel.

Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.