Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Dag van de Gezonde Schoolkantine

Het Voedingscentrum zet de ‘Dag van de Gezonde Schoolkantine’ op de agenda met een grootschalige actie. Op 17 april zijn er 45 zilveren en gouden Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen met een gezonde kantine. Daarnaast heeft het Voedingscentrum alle scholen in Nederland opgeroepen om mee te doen aan de 'Dag van de Gezonde Schoolkantine.'

Projectleider Heleen Schuit- Van Raamsdonk: “Een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd is al in de jeugd te voorkomen, door gezond gedrag te stimuleren. En de school kan hierin een belangrijke rol spelen. 

Wat je kunt doen

Leerlingen kun je op verschillende manieren verleiden om gezond(er) te eten. Je kunt je richten op het product zelf, de manier van presenteren, of een combinatie van beide. We geven hieronder voorbeelden van wat je kunt doen op de 'Dag van de Gezonde Schoolkantine.'

Voorbeelden:

  • Scholen kunnen leerlingen bijvoorbeeld gratis water en fruit aanbieden. Of de gezonde broodjes kunnen met korting verkocht worden.
  • Presenteer fruit of groente op een aantrekkelijke manier: doe bijvoorbeeld voorgesneden stukjes in mooi bakje of maak leuke fruitspiezen.
  • Laat broodjes er verleidelijk uitzien door ze te beleggen met verse producten, zoals rauwkost of rucola. Zorg ervoor dat ze net afgebakken zijn en heerlijk ruiken. Stal ze mooi uit in een doorzichtige verpakking of op een bordje. 
  • Zorg er met belichting voor dat de gezonde keuze er extra aantrekkelijk uitziet, bijvoorbeeld door de gewenste keuze extra uit te lichten.  


Voorbeeldrecept voor 10 personen: panini met roomkaas, paprika en basilicum.

Voeding verwerken in de les

Docenten kunnen op de 'Dag van de Gezonde Schoolkantine' het onderwerp voeding in hun les verwerken. Zo kun je bijvoorbeeld bij Engels oefenen met lees- en luisteroefeningen over gezonde voeding en kun je bij wiskunde allerlei voedingskundige berekeningen laten uitvoeren aan de hand van productetiketten. 
Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.