Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Kies voor een gezonde middelbare school

13 januari 2015
Gaat je kind volgend schooljaar naar de middelbare school? Let dan bij het afwegen van voors en tegens ook op de schoolkantine. Vind je er volop fruit, zuivel en brood of ligt de kantine vol met gefrituurde snacks, vette saucijzenbroodjes en snoeprepen? 
School moet een veilige haven zijn waar jongeren niet voortdurend worden verleid om ongezonde happen te kopen. Zo leren ze gezonde keuzes maken. Voor nu én voor later. Jongeren geven zelf ook aan dat ze gezond willen eten in de schoolkantine, maar dan moet die keuze er wel zijn.

Bekijk de schoolkantine en stel vragen

De komende tijd zijn er veel open dagen. Werp op de scholen een blik in de kantine en stel wat vragen, bijvoorbeeld:

  • Wat is er verkrijgbaar in de kantine en uit de automaten?
  • Wat wordt er het meest door de leerlingen gekocht (want hierin kunnen ze elkaar beïnvloeden)?
  • Heeft de school een voedingsbeleid?
  • Wie bepaalt het aanbod in de kantine?
  • Is de schoolkantine de hele dag open of alleen tijdens pauzes?
  • Wat is er goedkoper: snoep en snacks of bruine broodjes met lekker beleg?
  • Is de school bezig het aanbod te verbeteren?
  • Maken ze hierbij gebruik van het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum?

Ook als je al kinderen op de middelbare school hebt zitten, kun je deze vragen eens stellen.

De Gezonde Schoolkantine

Uit  een onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat ouders invloed willen op het aanbod in de schoolkantine. Is de keuze voor de school al gemaakt, maar heb je als ouder toch het gevoel dat er iets verbeterd kan worden? Schroom dan niet om zelf actie te ondernemen. Breng het programma De Gezonde Schoolkantine van het Voedingscentrum ter sprake tijdens de vergadering van de ouderraad of MR. Met dit programma werken al bijna 900 scholen aan een gezondere schoolkantine.

Lees meer over pubers

Als je puber naar de middelbare school gaat verandert je rol als ouder. Maar je blijft een belangrijke factor in de voedselkeuzes van je kind. Lees hier meer over

Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.