Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

School jaagt ongezond eten de kantine uit

30 juni 2014
Mevrouw Aardbei joeg met een deegroller meneer Frietzak de kantine uit. Praktijkschool De Rijzert begon afgelopen maart gelijk goed met de aftrap van de Gezonde Schoolkantine.  

Deze school met 270 leerlingen heeft op meerdere vlakken de kantine aangepakt:

  • Ze hebben een kantinekar ingevoerd. Deze kar komt in de pauze langs bij de leerlingen. Op de kar staat een gratis gezond product, zoals melk, een bekertje yoghurt, een stuk fruit of fruitspiesje of een salade. De leerlingen waarderen dit enorm.
  • Het hele aanbod is verbeterd. Zo is er is meer bruin brood te vinden, er zitten meer groenten in de producten en er zijn alleen nog frisdranken met minder calorieën en in kleinere hoeveelheden te krijgen. Een watertappunt is in bestelling.
  • Er hangen 5 gouden afspraken, waaronder ‘chips en energiedrank niet op school!’
  • Last but not least: er zijn nieuwe stoelen in vrolijke kleuren om de kantine aantrekkelijker te maken.  

De Rijzert vertelt

Onze Gezonde Schoolkantine Brigadier Kathelijne sprak met Patrick van Heist, leerkracht koken en catering van de school. 

Kathelijne: "Waarom ben je begonnen met de Gezonde Schoolkantine?"

Patrick: "Wij zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onze leerlingen een goede basis mee te geven op het gebied van hun persoonlijke leefstijl. Daar hoort vooral gezonde voeding bij. Veel leerlingen op onze school eten nu nog ongezond en eentonig. Het aantal leerlingen met overgewicht neemt toe. We hopen dat leerlingen door de Gezonde Schoolkantine meer het belang en de noodzaak van gezonde voeding gaan zien. Door het geleidelijk veranderende aanbod willen we ze stimuleren om hun leefstijl en voedingspatroon te veranderen."

Kathelijne: "Moesten de leerlingen erg wennen?"

Patrick: "Een groot deel van leerlingen moest even omschakelen, maar de meesten reageerden zeker niet met weerstand. Er kwamen juist vragen en leuke gesprekken. Daarmee was de eerste interesse gewekt. Dit leverde stap voor stap bij veel leerlingen begrip en meer inzicht op."

Kathelijne: "En hoe gaat het nu?"

Patrick: "Steeds meer leerlingen staan achter ons aanbod en zeggen dat ze het een goede zaak vinden. Af en toe is het voor sommige leerlingen nog lastig dat ze niet zoveel of gemakkelijk kunnen snoepen of dat ze geen energiedrank meer mogen drinken in school. Maar leerlingen zijn hier wel goed op aan te spreken en te corrigeren. Het gaat dus heel erg goed."
Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.