Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Maak je school verspillingsvrij

Ben jij bezig met het voorkomen van voedselverspilling op jouw school? Dan mag je gratis het Collectiebord van de Gezonde Schoolkantine en het Opstapjespakket aanvragen.

Iedere stap is er één

Wij helpen scholen op weg naar de gezondere en duurzamere schoolkantine en de bijbehorende Schoolkantine Schaal. We stimuleren hierbij iedere stap in de juiste richting. Want iedere actie is er één. Voedselverspilling voorkomen is zo'n belangrijke stap. Het is een simpele daad voor een beter klimaat. En dat mag je laten zien!

Wanneer mag je het Opstapje ‘Verspillingsvrij’ ophangen?

Het belangrijkste criterium voor het ophangen van het Opstapje ‘Verspillingsvrij’ is dat jullie er actief mee bezig zijn en de onderstaande ambitie onderschrijven:

"Wij vinden het voorkomen van voedselverspilling belangrijk en zetten ons actief in voor een verspillingsvrije klas en schoolkantine. We hebben dit onderwerp verankerd in ons schoolbeleid."

Wat kun je doen?

Het verminderen van voedselverspilling kan op verschillende manieren. We geven hieronder enkele voorbeelden.

In de schoolkantine

  • Meet minstens één keer per jaar hoeveel voedsel er wordt verspild in de kantine en scherp het beleid aan naar aanleiding van de resultaten.
  • Doe mee met de Verspillingsvrije Week.
  • Geef structureel aandacht aan het onderwerp voedselverspilling met posters en andere communicatie-uitingen.

Wil je meer doen om voedselverspilling tegen te gaan? In de checklist Minder verspillen en duurzamere keuzes in de kantine vind je nog meer manieren om je schoolkantine verspillingsvrij te maken.

In de klas

  • Besteed structureel aandacht aan het thema voedseleducatie via het lesprogramma Weet Wat Je Eet (vmbo TL, havo, vwo). In les 7 t/m 9 komt voedselverspilling aan de orde.
  • Bespreek het onderwerp aansluitend op de bestaande lesstof van vakken als biologie, aardrijkskunde, natuurkunde, verzorging of voedingsgerelateerde profielen. Op samentegenvoedselverspilling.nl/educatie vind je volop lesinspiratie.
  • Gebruik de jaarlijkse Verspillingsvrije Week om in de klas aandacht te besteden aan voedselverspilling.