Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

7 argumenten om te werken aan een gezondere schoolkantine

Er is brede maatschappelijke steun voor een gezonde schoolkantine. Van politiek tot ouders. Maar wat zijn eigenlijk de argumenten voor een gezonde schoolkantine, waarom is het zo belangrijk?

1. De omgeving heeft invloed op voedselkeuzes van leerlingen

Jongeren eten gemiddeld te weinig groente en fruit, drinken te veel frisdrank en eten te veel snacks. In 2019 had 1 op de 7 de jongeren (12-18 jaar) in Nederland overgewicht of obesitas. Eén van de oorzaken van overgewicht is onze omgeving met een aanbod van veel ongezondere producten en reclame. Hierdoor worden we verleid ongezonde keuzes te maken. Vind jij ook niet dat schoolkantines juist moeten verleiden tot het maken van gezonde keuzes?

2. Op deze leeftijd ontwikkelen leerlingen hun eigen voedingsgewoontes

Hoe ouder leerlingen worden, hoe meer ze zelf gaan bepalen wat ze eten en drinken. Ook kunnen ze bepaalde voedingsgewoontes ontwikkelen. Schoolkantines kunnen jongeren ondersteunen bij het ontwikkelen van gezonde voedingsgewoontes. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Jongeren op een gezonde school

3. De school heeft een voorbeeldfunctie

Scholen geven jongeren bepaalde normen en waarden mee. Met een gezondere schoolkantine geef je aan je leerlingen mee dat gezond eten en drinken vanzelfsprekend is.

4. Het eet- en drinkaanbod op school en voedingseducatie versterken elkaar

Om gezonde keuzes bij jongeren te stimuleren, is een integrale benadering het beste. Met lespakketten zoals Weet wat je eet van het Voedingscentrum kunnen scholen hun leerlingen structureel les geven over gezonde voeding. Het leereffect van dit soort lessen wordt vervolgens versterkt als leerlingen in de pauze volop kunnen kiezen uit gezondere producten.

5. Leerlingen zien een gezond kantine-aanbod als hulpmiddel om gezonder te kiezen

Jongeren vinden het belangrijk om zich fit te voelen en er goed uit te zien. Zij verbinden gezonde voeding aan een mooi uiterlijk en een goede conditie. Ze vinden het belangrijk om hun eigen eetkeuzes te maken. Help ze daarbij door keuzevrijheid te geven in de schoolkantine.

6. Ouders vinden de gezondheid van hun kind belangrijk

Veel ouders waarderen het als de school aandacht besteedt aan gezonde voeding, bijvoorbeeld in de vorm van voedseleducatie en een gezonde schoolkantine.

7. Gezonde School-activiteiten kunnen bijdragen aan een gezondere leefstijl van de leerlingen

Leerlingen met een gezondere leefstijl presteren beter op school dan leerlingen met een minder gezonde leefstijl. Met een schoolkantine die voldoet aan de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen van het Voedingscentrum, ben je als school nog maar een paar stappen verwijderd van het behalen van het themacertificaat Voeding van Gezonde School. Als scholen Gezonde School-activiteiten uitvoeren, dan kan dit bijdragen aan gezondere leefstijl van leerlingen.