Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Dag van de Gezonde Schoolkantine 2022

Terugblik Inspiratiefabriek - 400 workshops gevolgd!

Met een flitsende start begon 21 april de Dag van de Gezonde Schoolkantine, met als thema de Inspiratiefabriek. Een hele dag konden scholen gratis flits-workshops volgen over onderwerpen zoals het stimuleren van waterdrinken, leerlingenparticipatie en voedseleducatie. Ook de scholen zelf deelden hun ervaringen. Want: de beweging naar een gezonde toekomst voor jongeren, dat moeten we samen oppakken. ‘Samen moeten we jongeren laten zien dat gezond eten normaal is. School is hiervoor een logische plek, want iedere jongere moet naar school.’ Zo opende directeur Gerda Feunekes de dag.

Logo inspiratiefabriek

Ook JOGG en Gezonde School vertelden over het gezonder maken van de omgeving rondom school en over hoe je verder kunt ná het behalen van de gouden Schoolkantine Schaal. Ruim 400 workshops werden deze dag gevolgd. Daarnaast waren er in de schoolkantines zelf ook extra aandacht voor gezonde producten. ‘Het is eigenlijk mijn vrije dag, maar ik had het niet willen missen. Echt inspirerend en boeiend, hartstikke blij met deze dag!' vertelde een deelnemer.

Ambitieverklaring

Centraal op deze dag stond het tekenen van de Ambitieverklaring. Met het tekenen van dit document geeft een school aan dat zij aandacht hebben voor een gezonde toekomst voor jongeren. En dat werd direct door de scholen in gang gezet. Dit brengt ons dichter bij het doel van dit jaar: 500 getekende Ambitieverklaringen. Een belangrijk streven, want vele stappen maken een grote beweging.

‘Door de afgelopen coronaperiode, waarbij scholen dicht moesten, is de impact van scholen nog meer duidelijk geworden. Het is dus belangrijk dat wij op school jongeren voorbereiden op een gezonde toekomst. De schoolkantine speelt hier een belangrijke rol in’, sloot directeur VO-Raad Ingrid Brummelman de dag af.

Online gaat het door!

Online gaat de Inspiratiefabriek nog even door! Op onze inspiratiepagina vind je een verzameling aan ervaringsverhalen, video’s van onze adviseurs Eetomgevingen, brochures en richtlijnen. Alles wat je nodig hebt om (verder) aan de slag te gaan met het gezonder maken van de schoolkantine.

Presentaties van de workshops downloaden

Wil jij de presentatie van de workshop(s) waar jij bij was inzien? Download de documenten hieronder! Alle presentaties staan bij elkaar in een zip-bestand.