Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

2. Kies een gezonder aanbod

We maken onderscheid tussen betere keuze versus weekkeuze:

 • De betere keuze zijn Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes. Denk hierbij aan volkorenbrood, halfvolle melk, water en 30+ kaas.
 • Weekkeuzes zijn producten die niet in de Schijf van Vijf staan en waarvan het advies aan consumenten is die niet meer dan 3 keer in de week te nemen. Denk hierbij aan witbrood, volle melk, frisdrank en 45+ kaas.

  Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes

  In alle aangeboden productgroepen (bijvoorbeeld brood, zuivel, dranken, beleg) biedt de kantine minstens één betere keuze (Schijf van Vijf-product en/of dagkeuze) aan, zodat de leerlingen de keuzemogelijkheid hebben.

  Alle productgroepen

  Producten worden onderverdeeld in deze productgroepen:

  1. Groente
  2. Fruit
  3. Brood en beleg
  4. Belegde broodjes
  5. Zuivelproducten
  6. Dranken
  7. Ontbijt/lunchmaaltijd
  8. Hoofdmaaltijd
  9. Hartige & zoete snacks

   
  sluiten
  Voorbeelden van een betere keuze


  Schijf van Vijf 

  Weekkeuze 

  Volkorenbrood 

   Witbrood 

  Halfvolle melk 

   Volle melk 

  Water 

   Frisdrank 

  30+ kaas 

   45+ kaas 


  sluiten

  Laat je inspireren

  Bekijk de Inspiratiebrochure voor uitleg, voorbeelden en tips van een gezonder aanbod of zoek naar Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes in de Productenlijst.

  Blader hieronder door de Inspiratiebrochure.

  Overgangsperiode

  Sinds 2016 gelden de nieuwe Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn in lijn met de huidige Schijf van Vijf. Tot 1 september 2020 geldt voor bepaalde productgroepen een overgangsperiode waarin voor bepaalde productgroepen versoepelde criteria gelden. In het document Overgangsperiode (opent in nieuw venster) vind je producten die nog tot 1 september 2020 binnen de criteria ‘dagkeuze’ vallen, dus een betere keuze zijn. Hierdoor tellen tot 1 september 2020 meer producten mee als betere keuze. Zo krijgen kantines, cateraars en leveranciers de tijd om hun aanbod af te stemmen op de Richtlijnen Schijf van Vijf.

  Wil je weten wat de betere keuzes zijn vanaf september 2020? Gebruik dan bovenstaande productenlijst.

  Criteria voor de betere keuze

  Om te bepalen wat een betere keuze is, hebben we de Schijf van Vijf als basis genomen van de Richtlijnen Gezondere Kantines. De Schijf van Vijf staat vol gezonde producten om uit de kiezen. We maken onderscheid tussen de Schijf van Vijf-producten en producten buiten de Schijf van Vijf. De producten buiten de Schijf van Vijf zijn opgedeeld in dagkeuzes en weekkeuzes. Een dagkeuze is iets kleins wat je elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer kiest. Denk aan een klein koekje, een waterijsje of een eetlepel tomatenketchup. Een weekkeuze is iets groters wat je hooguit 3 keer per week kiest, zoals een croissant, frisdrank of een zakje chips.

  In het kort kun je zeggen dat:

  • Betere keuze = Schijf van Vijf en dagkeuzes
  • Weekkeuzes
  sluiten
  Specificaties

  Producten buiten de Schijf van Vijf zijn een dagkeuze als ze aan de volgende criteria voldoen:

  • Energie ≤ 75 kcal per verpakking  
  • Verzadigde vetzuren  ≤ 1,7 gram per verpakking
  • Zout ≤ 0,5 gram per verpakking
  • Voor water, thee en koffie geldt bovendien: geen suiker toegevoegd

  Voor frisdranken en sappen geldt: 

  • Energie ≤ 4 kcal per 100 milliliter
  • Verzadigde vetzuren ≤ 1,7 gram per verpakking
  • Zout ≤ 0,5 gram per verpakking.

  Om scholen de tijd te geven hun aanbod af te stemmen op de Richtlijnen Schijf van Vijf, geldt er een overgangsperiode.
  Tot 1 september 2020 telt daarom ook mee als de betere keuze:

  Dranken 

  Dranken met maximaal 30 kcal per 100 milliliter én maximaal 110 kcal per verpakking

  Belegde broodjes en boterhammen

  Bruine of volkoren broodjes en boterhammen, met maximale hoeveelheden beleg*:

  • Broodje: maximaal 25 gram zoet of maximaal 30 gram hartig beleg
  • Dubbele boterham/clubsandwich: maximaal 30 gram zoet of maximaal 40 gram hartig beleg
  • Saus en dressing: maximaal 1 eetlepel (15 gram)
  Warme maaltijden en maaltijdsalades  
  • Maaltijden die minimaal 150 gram groenten bevatten
  • Maaltijden die minimaal 100 gram groente per 150 gram maaltijdsaus bevatten
  • Saus en dressing: maximaal 1 eetlepel
  Soepen 

  Soepen met maximaal 100 kcal per 100 gram

  Zoete en hartige snacks, ijs 

  Snacks en ijsjes met maximaal 110 kcal per verpakking

  * Het soort beleg en smeersel wordt tot 1 september 2020 nog niet meegenomen bij de indeling van belegde broodjes, maar het is wenselijk zo veel mogelijk te kiezen voor beleg uit de Schijf van Vijf of beleg dat valt onder dagkeuzes.

  sluiten

  Receptideeën

  Wil je ideeën opdoen voor het maken van gezondere producten? Bekijk onze receptensite voor meer inspiratie.

  De juiste verhouding

  Bij het inrichten van je kantine telt ook de verhouding tussen betere keuzes en uitzonderingen mee. Zou je 12 appels aanbieden en 8 roze koeken, dan kom je uit op een kantine die voor 60% Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes (de betere keuzes) heeft. Leg je 16 appels neer en 4 roze koeken, dan is 80% een betere keuze. De Kantinescan berekent voor jou hoe de verhouding ligt.

  Zo werkt het
  Het aanbod van het uitgestalde aanbod in de kantine en het aanbod in automaten wordt apart geteld. Het aanbod met de laagste verhouding in combinatie met
  het aantal uitstralingspunten (zie pagina Maak de uitstraling gezond) bepaalt wat voor een kantine jij hebt: zilver, goud of ideaal. Dus stel: uit de Kantinescan blijkt dat je uitgestalde aanbod voor 80% bestaat uit Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes en het aanbod in de automaten voor 60% bestaat uit Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes, dan heb je een zilveren kantine. 

  Voorbeeld: hier zie je in het voorbeeld goud meer bruine broodjes en minder witte broodjes en krentenbollen dan bij het zilveren voorbeeld. De verhouding Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes/weekkeuzes is bij goud dus beter. 


  Goud             Zilver 
  sluiten

  Groente en fruit aanbieden

  In een zilveren kantine bied je ten minste groente óf fruit aan. In een gouden kantine bied je groente én fruit aan. Hoe meer groente en fruit je aanbiedt, hoe gezonder natuurlijk.

  Aantrekkelijk presenteren
  Je kunt groente aanbieden in de vorm van bijvoorbeeld snoeptomaatjes, mini-komkommers of mini-paprika. Maar ook als plakjes tomaat, komkommer of sla op broodjes. Fruit bied je aan in diverse varianten. Je kunt appels, mandarijnen, bananen aantrekkelijk presenteren op een fruitschaal die je geregeld bijvult. Of maak fruitspiesjes en bakjes gesneden fruit. Ook kun je fruit op brood aanbieden. Denk aan schijfjes appel, verse ananas en banaan op een tosti, of een broodje geitenkaas met peer.
  sluiten

  Stimuleer water drinken

  In je gezonde schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. 
  Watertappunt introduceren
  Het zou mooi zijn om een watertappunt in de school te introduceren. Zo hebben de leerlingen een mogelijkheid om gratis kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Als er geen mogelijkheid is om een watertappunt op school te introduceren, dan kunnen jullie tijdens de pauze kannen met water op de balie neerzetten waar leerlingen gratis van mogen nemen. Je kunt voor de afwisseling eens kannen maken met verse munt en een schijfje citroen of ander fruit of kruiden. Flesjes water aanbieden kan eventueel ook, dat is wel wat minder duurzaam.
  sluiten
  Aan de slag voor 1 september
  Bekijk wat jij kunt doen

  Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.