Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Dáárom een gezonde schoolkantine

Jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen.

Een gezonde schoolkantine is in onze ogen een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft namelijk altijd effect op de keuzes van de leerlingen. En dat kan richting gezond en richting ongezond. Je kunt jouw kantine zo inrichten dat leerlingen een duwtje in de goede richting krijgen. In een gezonde schoolkantine valt het oog van de leerlingen meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. Water is de logische dorstlesser. Het ziet er heerlijk uit.

Scholen maken de gezonde keuze mogelijk!

Gelukkig maken een heleboel middelbare scholen en mbo’s een gezonde kantine mogelijk. Sinds 2013 worden er Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen die voldoen aan onze Richtlijnen. Halverwege 2018 waren er 1596 unieke Schoolkantine Schalen uitgereikt en hadden 788 scholen de Schoolkantine Schaal behaald. Oftewel, ruim een derde van de scholen in Nederland had halverwege 2018 een Gezonde Schoolkantine. En van nog eens ongeveer 1.000 scholen kunnen we zeggen dat zij aan de slag zijn en hard toewerken naar een gezonde schoolkantine en bijbehorende schaal.

Politieke doelstelling

Het belang van een gezonde eetomgeving wordt onderstreept door het huidige kabinet. In het Nationaal Preventieakkoord (23 november, 2018) staat de ambitie beschreven dat in 2020 maar liefst 950 scholen een gezonde schoolkantine hebben. Dit moet bijdragen aan een gezonder eetpatroon (en meer sporten en bewegen) bij kinderen en jongeren in het onderwijs. Scholen zijn zelf verantwoordelijk voor het aanpassen van het aanbod, maar het programma 'De Gezonde Schoolkantine' helpt scholen bij de stappen om een gezondere kantine te realiseren.

Lijst beschikbare onderzoeken

We hebben beschikbare onderzoeken relevant voor een gezonde schoolkantine voor je op een rij gezet. Bekijk de lijst met beschikbare evaluaties en onderzoeken (pdf, opent in nieuw venster).

In de 'vlog' van GIO zie je hoe je omgeving je verleidt om ongezond te eten.

Je kunt je niet abonneren op de vlog van GIO, het is geen echte vlog. In anderhalve minuut krijg je een beeld van hoe vaak je door je omgeving wordt verleid.

Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.