Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Update: Richtlijnen Gezondere Kantines

26 mei 2020

In september 2020 vervalt de overgangsperiode van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Met deze verandering zetten we weer een stap richting een gezondere eetomgeving op scholen, zonder de praktijk uit het oog te verliezen.

Hieronder vind je een overzicht van de veranderingen in de criteria per product- en maaltijdgroep.

Dranken

 • Dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, mogen maximaal 4 kcal per 100 ml bevatten om onder de betere keuze te vallen. Zo krijgen leerlingen niet te veel calorieën binnen.

Snacks

 • Zoete en hartige snacks mogen per portie nog maximaal 75 kcal, 1,7 gram verzadigd vet en 0,5 gram zout bevatten om onder de betere keuze te vallen.
 • Om te voldoen aan de richtlijnen bied je binnen alle aangeboden productgroepen een betere keuze aan, met uitzondering van de productgroep snacks. In deze productgroep kan je een betere keuze-snack aanbieden, of een betere keuze uit een Schijf van Vijf-productgroep (behalve dranken). Je kunt hierbij denken aan een banaan als alternatief voor een chocoladereep of een volkoren tosti als alternatief voor een saucijzenbroodje.

Samengestelde producten

Als je een gerecht aanbiedt dat uit meerdere ingrediënten bestaat, noemen we dit een samengesteld product. Afhankelijk van het eetmoment wordt dit gerecht ingedeeld in één van de volgende productgroepen:
1. Hoofdgerecht
2. Lunchgerecht
3. Overig gerecht

Voor deze 3 productgroepen gelden verschillende criteria, maar voor alle 3 de groepen geldt dat het gerecht gebaseerd is op Schijf van Vijf-ingrediënten en maximaal 2 dagkeuzes mag bevatten. Op deze manier voldoet het aan de criteria voor een betere keuze. We leggen hieronder de criteria uit voor de samengestelde producten belegde broodjes en soepen.

Belegde broodjes

Voor een belegd broodje als betere keuze geldt:

 • Volkoren- en bruinbrood blijft uiteraard de gezonde keuze. Brood is een betere keuze als het minimaal 4,5 gram vezel (afkomstig uit graan, pitten of zaden) per 100 gram bevat.
 • Besmeer broodjes met margarine of halvarine, of bied het actief aan, zodat leerlingen een keuze hebben.
 • Het beleg op broodjes komt idealiter uit de Schijf van Vijf, zoals groente, magere kaas of ei. Een broodje mag ook belegd worden met 1 dagkeuze.
 • Als een broodje 80 gram of meer weegt, mag het 2 dagkeuzes bevatten.

Soepen

 • Soep is geen aparte productgroep meer, maar wordt afhankelijk van het eetmoment ingedeeld in één van de productgroepen: (1) Hoofdgerecht, (2) Lunchgerecht of (3) Overig gerecht. Een kleine portie soep tussendoor valt bijvoorbeeld onder overig gerecht, terwijl een goed gevulde soep tijdens de lunch een lunchgerecht is. Bekijk per productgroep de criteria.
 • Voor een soep die is ingedeeld in de productgroep overig gerecht, geldt dat de soep als betere keuze maximaal 2 dagkeuzes en in ieder geval groente bevat. Het gaat hierbij om verse groente, diepvriesgroente of groente uit blik of glas.

Automaat

Bij de beoordeling van een automaat is het relevant of dit een open of gesloten automaat is:

 • Bij een open automaat kun je de producten achter glas zien. Daarom wordt een open automaat beoordeeld op het uitstralingspunt “Op de opvallende plaatsen in een automaat staan alleen betere keuzes.” Om te voldoen aan dit uitstralingspunt, moet in ieder geval de bovenste helft van het automaat gevuld zijn met betere keuzes.
 • Bij een gesloten automaat kun je de producten niet zien, maar maak je een keuze via knoppen of een digitaal display. Daarom wordt een gesloten automaat niet beoordeeld op dit uitstralingspunt.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Richtlijnen Gezondere Kantines? Bekijk de brochure over de richtlijnen of de Inspiratiebrochure.