Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Update: Richtlijnen Gezondere Kantines

2 juli 2019

In 2020 vervalt de overgangsperiode van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Met deze verandering zetten we weer een stap richting een gezondere eetomgeving op scholen. Onze richtlijnen zijn gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, waarbij we de praktijk natuurlijk niet uit het oog willen verliezen.

Op deze pagina staat alle actuele informatie over de Richtlijnen Gezondere Kantines per 2020. Verandering heeft aandacht en tijd nodig. We houden jullie graag goed aangesloten over de veranderingen.

Beoordeling van producten binnen de Schijf van Vijf in de Kantinescan

We willen producten die voldoen aan de Schijf van Vijf criteria stimuleren in de kantine. Producten zoals mozzarella voldoen meestal aan de Schijf van Vijf criteria, maar er zijn ook mozzarella’s van merken die niet helemaal voldoen. Bijvoorbeeld omdat ze teveel zout of verzadigd vet bevatten. We willen elke stap richting meer Schijf van Vijf in de kantine kunnen belonen. Daarom worden voorlopig alle producten die in de Schijf van Vijf staan, ongeacht het precieze merk, in de Kantinescan gezien als een Schijf van Vijf product. Hierbij adviseren wij wel actief om over te stappen naar een merk dat wel helemaal voldoet aan de criteria van de Schijf van Vijf.

Uitzondering: Vezels in brood

We willen graag het aanbod van brood met voldoende vezels stimuleren, omdat in vezels veel waardevolle voedingsstoffen zitten. Daarom blijven we brood voorlopig alleen beoordelen op de hoeveelheid vezels (minimaal 4,5 gram vezels/100 gram). Er wordt niet op zout en verzadigd vet beoordeeld. Wel stimuleren we scholen om te kiezen voor volkorenbrood met maximaal 1,1 gram zout per 100 gram.

Minstens 1 betere keuze binnen aangeboden productgroepen

Op dit moment geldt nog dat binnen alle aangeboden productgroepen in de kantine een betere keuze beschikbaar moet zijn. In 2020 verandert dit, want dan kunnen ook producten uit de Schijf van Vijf, die buiten de betreffende productgroep vallen, aangeboden worden als een geschikt alternatief. Zo kunnen er bijvoorbeeld in de productgroep zoete en hartige snacks ook tosti’s, fruit of groente aangeboden worden als alternatief.

Belegde broodjes met maximaal 1 dagkeuze

We stimuleren dat belegde broodjes zo veel mogelijk zijn samengesteld uit Schijf van Vijf- producten: bruin- of volkorenbrood, besmeerd met halvarine of margarine, beleg uit de Schijf van Vijf (waaronder groente en fruit). Daarnaast mag een belegd broodje 1 dagkeuze bevatten, zoals een eetlepel tonijnsalade of 2 grote augurken. Ook kun je creatief zijn met 2 halve porties dagkeuze die samen tellen als 1 dagkeuze.

Voorbeelden:

  • Volkorenbroodje met halvarine, 30+ kaas, komkommer, 1 plak ham (halve dagkeuze) en 1 eetlepel honing-mosterdsaus (halve dagkeuze)
  • Volkoren panini met margarine, gegrilde groente, 1 eetlepel hummus (halve dagkeuze) en een olijf in plakjes (halve dagkeuze)

Meer weten?

Wil je meer informatie over de Richtlijnen Gezondere Kantines en criteria Schijf van Vijf? In onze Inspiratielijst vind je per productgroep de criteria.

Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.