Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

De Gezonde Schoolkantine

Jongeren zijn de toekomst

Een programma van het Voedingscentrum

We helpen scholen bij het gezonder maken van de kantine. Werk jij op een school waar de kantine wel wat gezonder kan?
Op deze website vind je concrete tools en informatie waar je mee aan de slag kunt.

Waarom een gezonde kantine?

Een gezonde schoolkantine is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft effect op de keuzes van de leerlingen.

Al 297 schalen

In schooljaar 2019-2020 reikten we al 297 schalen uit. Laat je inspireren door de informatie op deze website en ga ook aan de slag met een gezonde kantine.

16 april afgelast

De Dag van de Gezonde Schoolkantine op 16 april stellen we uit vanwege het Coronavirus. Lees meer.

Aan de slag voor 1 september

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker. Lees hoe je aan de slag kunt.
 
 

Aan de slag met je kantine

Doe de Kantinescan

In deze tool neem je jouw kantine onder de loep. Voldoet de kantine op jouw school aan de richtlijnen van het Voedingscentrum? Dan ontvang je een Schoolkantine Schaal!

Ontvang schoolbezoek

Onze Schoolkantine Brigade komt graag gratis en geheel vrijblijvend langs bij jou op school voor een advies op maat. Zo wordt het nog makkelijker om je kantine gezonder in te richten.

Onze Richtlijnen

Sinds 2013 worden Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen die voldoen aan onze Richtlijnen. Bekijk hier wat ze inhouden.

 
 

Probeer deze recepten

Op deze pagina vind je recepten waar jouw leerlingen heel blij van worden. Een creatief broodje, een heerlijke soepje of een een gezonde pizza, het kan allemaal.

Ga van zilver naar goud

Je kunt als je niveau zilver hebt, doorgaan naar goud en je kunt zelfs niveau ideaal halen!

Maak je kantine gezonder

In de video laten leerlingen zien hoe het werkt.
 
 
 
 

Wat je nog meer kunt doen

Veilig en duurzaam

Hygiƫne en duurzaamheid zijn zeker de moeite waard om je in te verdiepen!

Betrek je leerlingen

Leerlingen spelen een essentiƫle rol bij het gezonder maken van je kantine.

Bestel vrolijke posters

Wil je de kantine opleuken met deze vrolijke posters? Bestel ze via je brigadier.

Meer inspiratie

  • Wie kreeg al een Schoolkantine Schaal? Zoek je een middelbare school of mbo-locatie met een gezonde schoolkantine? Bekijk dan in onderstaande lijsten welke scholen bij jou in de buurt een Schoolkantine Schaal verdienden.
  • Voedingslessen aanbieden Jong geleerd is oud gedaan, dat weet je als school als geen ander. Wanneer jongeren nu leren over gezond eten en drinken, dan hebben ze daar de rest van hun leven profijt...
  • Iedereen meekrijgen Teamwork Je creëert draagvlak voor je project als je een team vormt met uiteenlopende mensen. Het blijkt in de praktijk dat voor succes deze partijen eigenlijk onmisbaar...
  • Ervaringsverhalen Tessenderlandt in Breda, Elde College in Schijndel en Het Beauty College in Utrecht vertellen over hun weg naar een zilveren of gouden kantine.  De eerste Gouden...
  • Ervaringen uitwisselen op Facebook In onze besloten Facebookgroep kun je in een veilige omgeving ervaringen delen met medewerkers van andere scholen. Sluit je dan aan bij onze besloten Facebookgroep.