Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.

De Gezonde Schoolkantine

Jongeren zijn de toekomst

Een programma van het Voedingscentrum

We helpen scholen bij het gezonder maken van de kantine. Werk jij op een school waar de kantine wel wat gezonder kan?
Op deze website vind je concrete tools en informatie waar je mee aan de slag kunt.

Waarom een gezonde kantine?

Een gezonde schoolkantine is een plek waar jongeren makkelijk gezondere keuzes maken. Wat je aanbiedt en de manier waarop je eten aanbiedt heeft effect op de keuzes van de leerlingen.

Al 496 Schalen in 2019

Na een warme zomer gaan de scholen weer van start. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen. Heeft jouw school al een Schaal?

Nieuwe trainingen!

In november bieden we gratis trainingen aan over de Gezonde School en de Gezonde Schoolkantine. Deze training is voor Gezonde School-coördinatoren en praktijkmedewerkers. Meld je snel aan!

Zij gingen je voor

Welke scholen verdienden al een Schoolkantine Schaal? Op deze pagina kun je zien welke scholen bij jou in de buurt al een Schaal hebben.
 
 

Aan de slag met je kantine

Doe de Kantinescan

In deze tool neem je jouw kantine onder de loep. Voldoet de kantine op jouw school aan de richtlijnen van het Voedingscentrum? Dan ontvang je een Schoolkantine Schaal!

Ontvang schoolbezoek

Onze Schoolkantine Brigade komt graag gratis en geheel vrijblijvend langs bij jou op school voor een advies op maat. Zo wordt het nog makkelijker om je kantine gezonder in te richten.

Onze Richtlijnen

Sinds 2013 worden Schoolkantine Schalen uitgereikt aan scholen die voldoen aan onze Richtlijnen. Bekijk hier wat ze inhouden.

 

Nieuw: Inspiratiebrochure

Inspiratie, voorbeelden en tips voor een gezondere kantine. We laten zien hoe je het aanbod in de kantine steeds gezonder maakt volgens de Schijf van Vijf.
 

Probeer deze recepten

Op deze pagina vind je recepten waar jouw leerlingen heel blij van worden. Een creatief broodje, een heerlijke soepje of een een gezonde pizza, het kan allemaal.

Ga van zilver naar goud

Je kunt als je niveau zilver hebt, doorgaan naar goud en je kunt zelfs niveau ideaal halen!

Maak je kantine gezonder

In de video laten leerlingen zien hoe het werkt.
 
 
 
 

Wat je nog meer kunt doen

Veilig en duurzaam

Hygiëne en duurzaamheid zijn zeker de moeite waard om je in te verdiepen!

Betrek je leerlingen

Leerlingen spelen een essentiële rol bij het gezonder maken van je kantine.

Bestel vrolijke posters

Wil je de kantine opleuken met deze vrolijke posters? Bestel ze via je brigadier.

Meer inspiratie

  • Iedereen meekrijgen Teamwork Je creëert draagvlak voor je project als je een team vormt met uiteenlopende mensen. Het blijkt in de praktijk dat voor succes deze partijen eigenlijk onmisbaar...
  • Leerlingen verleiden gezond te eten (nudging) Leerlingen willen graag een gezonde keuze kunnen maken in hun schoolkantine. Maar dan moet die gezonde keuze wel makkelijk en aantrekkelijk worden gemaakt. Jongeren vinden...
  • Ervaringsverhalen Tessenderlandt in Breda, Elde College in Schijndel en Het Beauty College in Utrecht vertellen over hun weg naar een zilveren of gouden kantine.  De eerste Gouden...
  • Ervaringen uitwisselen op Facebook In onze besloten Facebookgroep kun je in een veilige omgeving ervaringen delen met medewerkers van andere scholen. Sluit je dan aan bij onze besloten Facebookgroep.
  • Voedingslessen aanbieden Jong geleerd is oud gedaan, dat weet je als school als geen ander. Wanneer jongeren nu leren over gezond eten en drinken, dan hebben ze daar de rest van hun leven profijt...