Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Blijf aan de slag

Heb je een Schoolkantine Schaal behaald? Gefeliciteerd! Nu wil je waarschijnlijk je goede resultaten vasthouden én misschien ook verbeteren. Op deze pagina staan tips om aan de slag te blijven.

Evalueer

Hoe is het tot nu toe gegaan? Wat is het effect? En hoe zorg je nu ervoor dat de gezondere kantine een succes blijft? Bespreek dit met je team en neem eventueel (weer) een leerlingenenquête af. Een voorbeeldenquête vind je bij de start. De resultaten hiervan kun je gebruiken voor nieuwe plannen.

Een niveau hoger

Wil je een niveau omhoog? In de Kantinescan kun je je score-rapport bekijken. Daar zie je per onderdeel wat er al voldoet aan de richtlijnen, en waar eventueel verbeterpunten zijn.

Ga jij voor een ideale, gouden of zilveren schoolkantine?

Ga van zilver naar goud

Willen jullie van een zilveren kantine doorgroeien naar een gouden kantine?

Zo kom je er:

  • Bied je groente óf fruit aan? Een gouden kantine biedt groente én fruit aan.
  • Het aanbod van een gouden kantine bestaat voor 80% uit betere keuzes. Biedt dus nog meer betere keuzes aan, zowel bij het uitgestalde aanbod als bij de automaten. Vergroot bijvoorbeeld je aanbod in groente, fruit en water. Ook kun je meer aanbieden van bestaande betere keuzes die goed lopen. Of kijk in de Inspiratiebrochure onder handige materialen voor andere betere keuze-producten.
  • Een gouden kantine verleidt klanten nog meer om een gezondere keuze te maken. Een gouden kantine voldoet aan minimaal 5 van de 6 aanvullende uitstralingspunten.

Goud behaald, op naar de ideale kantine

Willen jullie van een gouden kantine doorgroeien naar een ideale kantine?

Zo kom je er:

  • In een ideale kantine zijn alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen. Snoep, snacks, frisdranken en sappen zijn dan niet te verkrijgen. Verwijder deze producten en vergroot je aanbod in bijvoorbeeld groente, fruit, water en belegde volkorenbroodjes. In de tool ’Staat dit in de Schijf’ op de website van het Voedingscentrum en in de app ‘Kies ik Gezond?’ zie je of iets in de Schijf van Vijf staat.
  • Een ideale kantine verleidt klanten nog meer om een gezondere keuze te maken. Een ideale kantine scoort 100% op de uitstraling.

Beslishulp

Soms is het best lastig om te kiezen welke stap je nu wil zetten. En hoe pak je dit vervolgens aan? Onze beslishulp helpt je verder!

Gezonde School

Wanneer je kantine zilver, goud of ideaal is, dan ben je nog maar een paar stappen verwijderd van het behalen van het themacertificaat Voeding van het vignet Gezonde School. Lees meer over de Gezonde School.