Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Checklist minder verspillen en duurzamere keuzes in de kantine

Met onderstaande actiepunten zorg je als kantine dat je minder voedsel verspilt en duurzame keuzes makkelijker maakt. Dat wil toch iedereen? Je hoeft niet gelijk alle punten op te pakken. Elke stap is goed en telt mee! Kies wat bij jouw kantine past.

Minder verspillen doen we zo!

  • We meten regelmatig hoeveel voedsel we verspillen en trekken daar conclusies uit om verspilling te verminderen.
  • Richting sluitingstijd vullen we verse producten niet meer aan, zoals broodjes, fruit en salades.
  • Warme snacks maken we klaar op bestelling.
  • We bieden verse producten die niet zijn verkocht tijdens de lunch met minimaal 25% korting aan in de laatste pauze of in het laatste halfuur voor sluitingstijd.
  • Restjes, oud brood, groente en fruit met plekjes enzovoorts (reststromen), gooien we niet weg maar verwerken we bijvoorbeeld in soep, tosti’s, panini’s of fruitsalades.

Panini met restjes

  • Producten met een langere houdbaarheid zetten we achter de producten die eerder op moeten.
  • We werken met een boodschappenlijst of bestellijst. We kopen op maat, zodat alles binnen de houdbaarheidstermijn op gaat.
  • We stemmen de aangeboden hoeveelheden af op de verwachte vraag per dag, rekening houdend met bijvoorbeeld weersverwachting en vakanties.
  • We kopen alleen aanbiedingen als we zeker weten dat die producten ook opgaan.
  • Onze koelkast staat op 4 ºC. Zo blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
  • We gooien producten over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) niet zomaar weg. Producten zoals gedroogde pasta, koekjes, melk en kaas die nog goed eruitzien, ruiken en smaken, gebruiken we nog. Bij twijfel gooien we ze uiteraard wel weg.

    Tip: wil je ook in de les aandacht besteden aan voedselverspilling? Kijk bij het educatieoverzicht van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Of wil je leerlingen betrekken? Laat je inspireren door deze school in Tilburg.

We werken aan een duurzamer aanbod

  • Wij bieden binnen elke productgroep opties aan zonder vlees of volledig plantaardig, dus ook zonder kaas, zuivel of ei. Denk aan broodjes met vegetarisch beleg, soep zonder vlees en een plantaardige drank.
  • We gaan bewust om met de hoeveelheden vlees, kaas en zuivel (met porties vlees kleiner dan 100 gram of kaas niet meer dan 40 gram of zuivel van maximaal 250 ml). We vervangen bijvoorbeeld een deel van de kaas en het vlees door groente of peulvruchten.
  • We letten bij het kopen van groente en fruit op of ze een duurzame keuze zijn (zoals omschreven op www.voedingscentrum.nl/seizoensgroente).
  • We stimuleren het drinken van kraanwater door het beschikbaar maken gratis water via tappunten en kannen kraanwater, in plaats van flessenwater, sap, smoothies of frisdrank.

Een meisje tapt water in een gezonde schoolkantine

  • We letten erop dat dranken zoals koffie en thee van eerlijke handel zijn (met keurmerk Fairtrade, UTZ of Rainforest Alliance).
  • Wij letten bij de inkoop van eieren/vlees/vis/zuivel op keurmerken, zoals Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren), Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw en voor vis op MSC en ASC.

Afval gaan we bewust mee om

  • We scheiden ons afval. Ook leerlingen doen dit.
  • We kiezen waar mogelijk voor statiegeldverpakkingen of verpakkingen van duurzame materialen.
  • We gebruiken voor bijvoorbeeld servetten, bekertjes en bordjes producten van duurzaam materiaal of hernieuwbare producten.

    Tip: Leerlingen kunnen voor bepaalde bordjes, bekertjes of flesjes misschien statiegeld betalen. Zo zorg je dat het servies in de school blijft en niet telkens wordt weggegooid.

We gaan voor energiezuinig

  • Bij de aankoop van nieuwe koelkasten, vriezers, vaatwassers en andere apparaten kiezen we voor een zo zuinig mogelijk energielabel.
  • Op school gebruiken we groene energie.
  • In vakanties zetten we automaten en apparaten uit.

Wil je een echte eco-school worden met een Groene Vlag? Kijk voor meer informatie over dit internationale keurmerk op eco-schools.nl.