Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Checklist duurzame kantine

Met onderstaande actiepunten maak je als kantine ook duurzame keuzes makkelijker.

Aanbod

  • Wij bieden binnen elke productgroep opties aan zonder vlees of volledig plantaardig, dus ook zonder kaas, zuivel of ei. Denk aan broodjes met vegetarisch beleg, soep zonder vlees en een plantaardige drank.
  • We gaan bewust om met de hoeveelheden vlees, kaas en zuivel (met porties vlees kleiner dan 100 gram of kaas niet meer dan 40 gram of zuivel van maximaal 250 ml). We vervangen bijvoorbeeld een deel van de kaas en het vlees door groente of peulvruchten.
  • We letten bij het kopen van groente en fruit op of ze een duurzame keuze zijn (zoals omschreven op www.voedingscentrum.nl/seizoensgroente).
  • We stimuleren het drinken van kraanwater door het beschikbaar maken gratis water via tappunten en kannen kraanwater, in plaats van flessenwater, sap, smoothies of frisdrank.

Een meisje tapt water in een gezonde schoolkantine

  • Richting sluitingstijd vullen we verse producten niet meer aan, zoals broodjes, fruit en salades.
  • Warme snacks maken we klaar op bestelling.
  • We bieden verse producten die niet zijn verkocht tijdens de lunch met minimaal 25% korting aan in de laatste pauze of in het laatste halfuur voor sluitingstijd.

Keurmerken

  • We letten erop dat dranken zoals koffie en thee van eerlijke handel zijn (met keurmerk Fairtrade, UTZ of Rainforest Alliance).
  • Wij letten bij de inkoop van eieren/vlees/vis/zuivel op keurmerken, zoals Beter Leven keurmerk (2 en 3 sterren), Demeter, EKO, Europees keurmerk voor biologische landbouw en voor vis op MSC en ASC.

Voorraad

  • Producten met een langere houdbaarheid zetten we achter de producten die eerder op moeten.
  • We werken met een boodschappenlijst of bestellijst. We kopen op maat, zodat alles binnen de houdbaarheidstermijn op gaat.
  • We kopen alleen aanbiedingen als we zeker weten dat die producten ook opgaan.
  • Onze koelkast staat op 4 ºC. Zo blijven vlees, zuivel en groenten langer vers.
  • We gooien producten over de THT-datum (ten minste houdbaar tot) niet zomaar weg. Producten zoals gedroogde pasta, koekjes, melk en kaas die nog goed eruitzien, ruiken en smaken, gebruiken we nog. Bij twijfel gooien we ze uiteraard wel weg.

Afval

  • We meten regelmatig hoeveel voedsel we verspillen en trekken daar conclusies uit om dat te verminderen.
  • Restjes, oud brood, groente en fruit met plekjes enzovoorts (reststromen), gooien we niet weg maar verwerken we bijvoorbeeld in soep, tosti’s, panini’s of fruitsalades.

Panini met restjes

  • We scheiden ons afval. Ook leerlingen doen dit.
  • We kiezen waar mogelijk voor statiegeldverpakkingen of verpakkingen van duurzame materialen.
  • We gebruiken voor bijvoorbeeld servetten, bekertjes en bordjes producten van duurzaam materiaal of hernieuwbare producten.

    Tip: Leerlingen kunnen voor bepaalde bordjes, bekertjes of flesjes misschien statiegeld betalen. Zo zorg je dat het servies in de school blijft en niet telkens wordt weggegooid.

Energie

  • Bij de aankoop van nieuwe koelkasten, vriezers, vaatwassers en andere apparaten kiezen we voor een zo zuinig mogelijk energielabel.
  • Op school gebruiken we groene energie.
  • In vakanties zetten we automaten en apparaten uit.

Wil je een echte eco-school worden met een Groene Vlag? Kijk voor meer informatie over dit internationale keurmerk op eco-schools.nl.