Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
De Gezonde Schoolkantine is ook groen. Wat zijn per productgroep de duurzame keuzes? Inventariseer hoe het aanbod nu is en kijk per product hoe het beter kan.
De overheid heeft criteria vastgesteld voor duurzaam inkopen, die je in de kantine ook kunt gebruiken. Een aantal schoolcateraars werkt al met deze criteria. Bekijk de  criteria duurzaam inkopen.
Vlees en vleeswaren
 • Let bij de inkoop op dierenwelzijn. Dit kun je doen door te checken of producten een logo hebben (biologisch, scharrel of Beter Leven). De  Boodschappenhulp Dierenwelzijn van het Voedingscentrum is een hulpmiddel hierbij.
 • Maak kleinere porties, bijvoorbeeld door brood minder dik met vleeswaren te beleggen.  
 • Kies slim. Kip is minder milieubelastend dan rundvlees. Varkensvlees zit daar tussenin.
 • Bied ook vegetarische broodjes aan: beleg broodjes met plakjes fruit (bijv. aardbei) of groente (bijv. komkommer, avocado) bijvoorbeeld.
sluiten
Vis

Kies voor duurzame vis. Let daarvoor op het MSC- en ASC-keurmerk en/of kies voor prima of tweede keus volgens de Viswijzer

sluiten
Zuivel
Let bij de inkoop op dierenwelzijn. Dit doe je door te kijken of producten een logo hebben (biologisch of Weidezuivel).

Zorg voor kleinere porties, bijvoorbeeld door brood minder dik met kaas te beleggen.

sluiten
Andere dranken
 • Let erop dat dranken die van ver komen, zoals sinaasappelsap, een product van eerlijke handel zijn. U herkent deze aan de volgende logo’s: Max Havelaar/ Fairtrade, UTZ Certified of Rainforest Alliance.
 • Stimuleer het drinken van kraanwater in plaats van frisdrank, bron- of mineraalwater en andere gebottelde dranken.
sluiten
Groente en fruit
 • Kies producten van het seizoen. Gebruik hiervoor de Groente- en Fruitkalender van Milieu Centraal of kijk voor groenterecepten op www.voedingscentrum.nl/recepten.
 • Kies voor producten uit de regio of voor biologisch producten.
 • Verwerk groente en fruit dat nog van goede kwaliteit is, maar niet verkocht is, in broodbeleg, (fruit)salades, soepen of andere producten.
sluiten
Brood
 • Bied een ruim assortiment volkoren brood en broodjes, eventueel met aandacht voor keurmerken als biologisch en Milieukeur.
 • Koop op maat, zodat er niets overblijft of zorg dat (overtollige) voorraad in een vriezer wordt bewaard.
sluiten
Halvarine, plantaardige olie
Gebruik bij voorkeur plantaardige olie en halvarine, waarin eventueel duurzame palmolie of soja is verwerkt.
sluiten

Moestuin

Ook zouden jullie kunnen kijken of het mogelijk is om een moestuintje aan te leggen, binnen of buiten, op de grond of tegen een muur. Met een moestuintje of kruidentuintje leren leerlingen zaaien, oogsten, herkennen etc. En, het is nog duurzaam ook. Initiatieven zoals Moesie de Moestuincoach en de Eetbare Wand houden zich bezig met tuintjes voor scholen.
Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.