Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Oproep aan scholen: schakel de Schoolkantine Brigade in

2 februari 2015

Elke middelbare school wil zo goed mogelijk zorgen voor haar leerlingen. Maar niet alle scholen hebben een gezonde schoolkantine, met een gezond assortiment aan eten en drinken. Met een simpel telefoontje of mailtje naar de Gezonde Schoolkantine kan daar verandering in komen. “Je bent eigenlijk gek als je geen gratis hulp inschakelt om je schoolkantine gezond te maken.”

In veel schoolkantines is het aanbod gezonder te maken. Daar wordt hard aan gewerkt. De Gezonde Schoolkantine trekt met een team van 11 leden door het land om scholen te adviseren om het aanbod in de kantine aan te passen.

Scholen kunnen zelf actie ondernemen

Scholen worden benaderd voor een adviesgesprek, maar ze kunnen ook zelf de Schoolkantine Brigade inschakelen door te bellen of mailen. “Als school moet je er wel voor open staan. Je kunt natuurlijk zelf aan de bel trekken, omdat je vindt dat je een probleem hebt met het aanbod in je kantine. Je bent eigenlijk gek als je geen gratis hulp inschakelt om je schoolkantine gezond te maken,” aldus Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum.

Gezonde omgeving belangrijk

Een school heeft een voorbeeldfunctie: je wilt jouw leerlingen een veilige en gezonde omgeving aanbieden. Een gezonde omgeving is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van kinderen en om goed te presteren. Ook is het zo dat aanbod vraag bepaalt. Studies laten zien dat het aanbieden van een grotere hoeveelheid gezondere producten een positief effect heeft op de verkoop daarvan.

De lange weg van succes

Met de Gezonde Schoolkantine boeken we vooruitgang: afgelopen jaren zijn er 850 scholen bezocht. Hiervan zijn de meeste bezig met het aanpassen van het aanbod in hun kantines. En ruim 20 procent van die bezochte scholen heeft inmiddels een gezonde schoolkantine. Heleen Schuit van de Schoolkantine Brigade: “We merken dat scholen graag gezonder willen worden, maar zich vaak door praktische obstakels gehinderd voelen. Wij helpen ze daarbij.”

“En dat werkt. Vandaag nog, naar aanleiding van de uitzending van De Monitor (KRO–NCRV, 02-02-2015), kreeg ik een mailtje van een school. De projectleider schreef ons dat onze richtlijnen wel degelijk helpen bij het gezonder maken van het assortiment. Zo heeft de school bijvoorbeeld watertappunten gerealiseerd en het aanbod aan extra’s, zoals koek, snoep en gebak drastisch verlaagd.”

Bij deze dus een oproep aan de scholen die aan de slag willen met hun kantine:  “Scholen, schakel de hulp in van de Schoolkantine Brigade!”

Meer wetenschappelijke achtergrond over de Schoolkantine Brigade lees je in dit (Engelstalige) artikel.


Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.