Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Een gezonde omgeving rondom school

Het aanbod van eten en drinken in de omgeving rondom de school, kan invloed hebben op leerlingen en de schoolkantine. Denk aan supermarkten of fastfood restaurants. Partijen in de omgeving van scholen kunnen soms ook juist helpen om de school gezonder te maken. Wil een lokale ondernemer misschien voor een zacht prijsje groente en fruit leveren aan jouw school? Kan de GGD of een JOGG-regisseur wat betekenen?

Er zijn volop kansen samen de jeugd in jouw stad of dorp gezonder te maken. Op deze pagina staat een overzicht wat je als school én als andere partij kunt doen.

GGD
Gemeenten
JOGG-gemeenten
Ondernemers

Leerlingen buiten school die gezond eten en drinken

GGD

Wat heb je als school aan de GGD?

De GGD begeleidt vaak meerdere scholen in de regio en kent lokale mogelijkheden voor ondersteuning als je werkt aan een gezondere kantine en schoolomgeving. Een medewerker van de plaatselijke GGD kun je vinden via ggd.nl. Zoek op plaats en zoek vervolgens op de website van jouw GGD bijvoorbeeld op het woord ‘school’ voor de juiste contactgegevens.

Wat kun je als GGD doen?

Als GGD kun je een cruciale rol spelen bij de toepassing en de verankering van een gezondere schoolkantine. Je kan betrokken worden door de school, maar je kunt ook zelf scholen benaderen. Als GGD heb je het overzicht in de regio en kun je ervoor zorgen dat meer scholen profiteren van de ervaringen van de koplopers.

Wil je tips voor de praktijk? We organiseren speciaal voor medewerkers van de GGD-bijeenkomsten met praktische handvatten, maar ook om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomsten door te mailen naar degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl.

Gemeenten

Wat kun je als school doen?

Je kunt als school de gemeente om hulp vragen om de schoolomgeving gezonder te maken. Hiervoor kun je deze voorbeeldbrief (Word) gebruiken.

Wat kun je als gemeente doen?

Als gemeente kun je bijvoorbeeld watertappunten bij scholen subsidiëren. Of voorkomen dat er mobiele snackkramen met voornamelijk ongezond aanbod voor een school mogen staan, door daar geen vergunning voor af te geven. We hebben nog veel meer ideeën op een rij gezet.

JOGG-gemeenten

Wat heb je als school aan JOGG?

Vraag als school wat een ‘regisseur JOGG-gemeente’ voor jou kan betekenen. Veel gemeenten werken met de JOGG-aanpak. Dan is er extra aandacht voor een gezonde omgeving en een gezonde jeugd. Neem contact op met JOGG om te kijken wat de mogelijkheden zijn. We geven scholen in JOGG-gemeenten ook voorrang op de schoolbezoeken door de Schoolkantine Brigade.

Wat kun je als JOGG-gemeente doen?

We bieden JOGG-gemeenten aan om een inspiratiesessie op maat te organiseren. Wij bieden inspiratie in de vorm van succesverhalen, geven advies en praktische handvatten. Voor in de scholen zelf én voor de schoolomgeving. Meer informatie en aanvragen kan via degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl

Lokale ondernemers, supermarkten, cateraars, producenten en leveranciers

Wat kun je als school doen?

Je kunt als school kijken of lokale ondernemers, zoals supermarkten en snackbars mee willen helpen. Supermarkten staan bijvoorbeeld vaak achter het idee om niet te veel leerlingen tegelijkertijd toe te laten. Of misschien willen ze bepaalde acties die erg in trek zijn bij leerlingen voortaan wel achterwege laten als je daarover met ze in gesprek gaat als school. Met deze voorbeeldbrief (Word) kun je ze dit vragen.

Je kunt lokale ondernemers ook vragen om een bijdrage te leveren aan de gezonde omgeving binnen jullie school.

Bekijk voorbeelden
  • Een school in Eibergen doen bij de lokale supermarkt de inkopen voor broodjes en beleg. In ruil daarvoor ontvangt de school gratis fruit, wat ze voor een kleine prijs verkopen in de kantine. Na 5 stuks fruit krijgen leerlingen weer korting op gezonde broodjes. Een mooie kleine kringloop!
  • Om voedselverspilling te voorkomen, is er een school die de producten van de lokale supermarkt mag hebben die niet meer worden verkocht, zoals een netje sinaasappels waarvan slechts één sinaasappel rot is.
  • In Flevoland maken scholen regelmatig afspraken met groente- en fruitleveranciers bij hen in de buurt voor de rauwkost op de broodjes en (gratis) fruit voor leerlingen.
sluiten

meisje kiest gezond in de supermarkt

Wat kun je als ondernemer doen?

Ook als cateraar, automatenleverancier, producent of andere toeleverancier kun je verantwoordelijkheid nemen. Dat doe je door het Akkoord ‘Gezonde Voeding Op Scholen’ te ondertekenen. Lees alles over het akkoord en bekijk wie het al ondertekend hebben.

Richtlijn Eetomgevingen

Niet alleen voor schoolkantines heeft het Voedingscentrum richtlijnen. Ook voor andere eetomgevingen, zoals een treinstation, tankstation of kiosk. Voor iedereen die eten of drinken aanbiedt, bieden we handvatten op deze pagina over de eetomgeving.