Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Schoolkantines in tijden van corona

Vanaf 31 mei is het voortgezet onderwijs weer volledig geopend, waarbij leerlingen geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden van elkaar. Voor het mbo geldt nog wel dat er afstand moet worden gehouden. In veel schoolkantines is nu nog vaak een beperkt assortiment van eten en drinken beschikbaar. Ook zijn er kantines die tot en met de zomervakantie dicht blijven.

Wat kun je de komende tijd doen?

Je kunt de komende tijd aangrijpen om stappen te zetten in je kantine. Bijvoorbeeld:

Weer open

Is je kantine (deels) open? Of ben je voorbereidingen aan het treffen om je kantine straks weer te openen? Bekijk onze 7 tips om hygiënisch en veilig te werken.

Bekijk daarnaast voor de meest actuele informatie en adviezen de website van de VO-raad of MBO-raad.

Inspiratie uit het veld

Naast de 7 tips krijgen we ook veel ideeën binnen van scholen en schoolcateraars. We noemen er een aantal.

Een app om eten uit de schoolkantine te bestellen

Catermaat heeft een app waarmee leerlingen bestellingen kunnen doen en afrekenen. Vervolgens worden de bestellingen op een gewenste tijd en locatie binnen de school afgeleverd. Deze app voorkomt groepsvorming in de kantine, beperkt het contactmoment met cateringmedewerkers en sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen.

De aanschaf van een contactloos betaalsysteem

Veel scholen maakten al gebruik van een pinautomaat vanwege hygiëne, gemak en veiligheid. Vanwege het coronavirus zijn er nu nog meer schoolkantines die deze investering maken.

Extra aandacht voor hygiëne

Hoewel hygiënisch omgaan met voedsel voor de meeste medewerkers in een schoolkantine vanzelfsprekend is, hebben veel scholen de hygiënecode nog een keer goed doorgenomen.

Een gezonde foodtruck op het plein

De Lingeborgh in Geldermalsen, vestiging van ORS Lek en Linge, had de kantine van binnen naar buiten gehaald voor de leerlingen. Het aanbod dat normaal in de kantine werd verkocht, werd in een gehuurde truck op het schoolplein aangeboden. De leerlingen waren enorm enthousiast over zo’n hippe truck op het plein. En in de school was het een stuk minder druk in de pauzes!

Wij zullen deze pagina regelmatig updaten. Heb je zelf een tip om te delen met andere scholen? Mail naar: degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl