Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan
Maak de kantine gezonder

Maak de kantine gezonder

Allereerst kies je of je gaat werken aan een zilveren, gouden of ideale kantine volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen. Vervolgens ga je aan de slag met:

Heb je die 3 stappen doorlopen en voldoe je aan alle criteria voor zilver, goud of ideaal? Dan kun je een Schoolkantine Schaal aanvragen. Wil je al eerder wat successen laten zien? Dat kan met onze Opstapjes.

Samenvatting Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen

Aanbod

Zilver:

 • In elke aanwezige productgroep wordt minstens één betere keuze aangeboden.
 • Minstens 60% is betere keuze
 • Minstens groente of fruit wordt aangeboden
 • Water drinken wordt gestimuleerd

Goud:

 • In elke aanwezige productgroep wordt minstens één betere keuze aangeboden.
 • Minstens 80% is betere keuze
 • Groente en fruit wordt aangeboden
 • Water drinken wordt gestimuleerd

Ideaal:

 • Het gehele aanbod voldoet aan de Schijf van Vijf
 • Groente en fruit wordt aangeboden
 • Water drinken wordt gestimuleerd

Uitstraling

In alle gezondere kantines vormen deze 3 punten de basis voor een gezonde uitstraling

 1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod (op de balie, in vitrines en op rekken) staan alleen betere keuzes.
 2. Op de opvallende plaatsen in automaten staan alleen betere keuzes.
 3. Als bij de kassa eten of drinken wordt aangeboden, staan daar alleen betere keuzes.

Naast de 3 punten die de basis vormen voor een gezonde uitstraling van een kantine, zijn er nog aanvullende punten die de uitstraling van de kantine bepalen. Hoe meer punten je toepast, hoe gezonder de uitstraling van je kantine. Bij zilver voldoe je nog aan minimaal 3, bij goud aan minimaal 5 en bij ideaal aan 6 van de volgende aanvullende uitstralingspunten:

 1. Groente en fruit zijn aantrekkelijk gepresenteerd.
 2. Op de looproute zijn betere keuzes het eerste te zien.
 3. Bij (aanprijs)acties worden alleen betere keuzes aangeboden.
 4. Op de menukaart of prijslijst staan voor minimaal 50% betere keuzes.
 5. Op beeldmateriaal van eten of drinken in de kantine staan alleen betere keuzes.
 6. Reclames op automaten van eten of drinken laten alleen producten uit de Schijf van Vijf zien.

Beleid

Voor alle niveaus geldt dat de gezondere schoolkantine is vastgelegd in het schoolbeleid.

Neem een kijkje in een gezonde schoolkantine

Bekijk hieronder hoe een zilveren of gouden kantine eruit ziet. Klik op een blauw blokje in de afbeelding om meer uitleg te krijgen over dat onderdeel.

Zilveren schoolkantine

Gezonde (aanprijs)acties

Bij (aanprijs)acties kunnen leerlingen of studenten alleen betere keuzes kiezen. Denk aan een combideal van 2 producten voor een lagere prijs, zoals een belegd broodje met een flesje water. Ook bij andere aanbiedingen en spaaracties promoot je alleen betere keuzes.   

Gezonde (aanprijs)acties is één van de 6 aanvullende uitstralingspunten. Hoe meer punten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie kantine. Een zilveren kantine voldoet aan minimaal 3 van de 6 punten.   

Ongezond achteraan
Plaats gezond opvallend en ongezond uit het zicht. De plaatsing en presentatie van producten kan namelijk invloed hebben op de keuzes van leerlingen of studenten. Dus zet gezonde volkorenbroodjes, fruit, groente, water en ongezoete zuivel vooraan. Eventuele uitzonderingsproducten plaats je juist achteraan of achter de balie. Zo staan ze niet of minder in het zicht van leerlingen of studenten.
Water is normaal
In gezonde schoolkantines wordt water drinken gestimuleerd. Zorg dat leerlingen of studenten altijd water kunnen verkrijgen. Bijvoorbeeld met watertappunten, waterkannen of waterflesjes in de koelvitrine, op de balie of in een automaat.
60% betere keuzes

Al het eten en drinken dat jullie in de kantine of automaat aanbieden, noemen we aanbod. In een zilveren schoolkantine bestaat minstens 60% van het aanbod uit betere keuze producten. Betere keuzes zijn Schijf van Vijf-producten én dagkeuzes buiten de Schijf van Vijf. Blader door de inspiratiefolders en bekijk onze gezonde, lekkere kantinerecepten.

Gebruik de ‘Wat staat erin de Schijf’-tool van het Voedingscentrum om op te zoeken of iets een Schijf van Vijf-, dag- of weekkeuze is. Hier vind je ook meer uitleg over dag- en weekkeuzes. 

Groente of fruit
In een zilveren kantine bieden jullie groente of fruit aan. Dit op een opvallende en aantrekkelijke manier. Bijvoorbeeld bekertjes met druiven, handfruit, fruitsalades of verwerk het in broodjes of maaltijden. Of wat dacht je van een heerlijke salade, groente op de broodjes of snackgroente?

Gouden schoolkantine

Looproute

Op de looproute door de kantine zijn betere keuzes het eerste te zien. Pas later in de route komen leerlingen of studenten eventueel langs weekkeuzes. Zo is de gezonde keuze ook de makkelijke keuze.  

De looproute is één van de 6 aanvullende uitstralingspunten. Hoe meer punten jullie toepassen, hoe gezonder de uitstraling van jullie kantine. Een gouden kantine voldoet aan minimaal 5 van de 6 punten.      

Gezond valt op
Geef betere keuze producten een opvallende plek. Denk aan vooraan, op ooghoogte, een verhoging, binnen handbereik of op andere plekken van de balie die het eerste in het oog vallen. Plaats ook bij de kassa betere keuze producten. Zo maak je gezond kiezen makkelijk voor leerlingen of studenten. 
Schoolkantine Schaal

Teken de Ambitieverklaring en ontvang gratis het collectiebord. Om zo aan iedereen jullie gezonde beweging te laten zien! Het tekenen en publiceren van de Ambitieverklaring is direct een mooie start met jullie schoolbeleid. En dat wordt beloond met een Opstapje: een tegel voor op het collectiebord. 

Behalen jullie de ambitie voor een zilveren, gouden of ideale kantine? Dan ontvangen jullie voor dat schooljaar een Schoolkantine Schaal voor op het collectiebord.   

Groente én fruit
In een gouden kantine bieden jullie groente én fruit aan. En dat op een opvallende en aantrekkelijke manier. Bijvoorbeeld in voorgesneden porties, verwerkt op broodjes of in maaltijden, of in mooie schalen of manden op de balie. Leerlingen of studenten worden zo “verleid” tot gezonde keuzes.
80% betere keuzes

Al het eten en drinken dat jullie in de kantine of automaat aanbieden, noemen we aanbod. In een gouden schoolkantine bestaat minstens 80% van het aanbod uit betere keuze producten. Betere keuzes zijn Schijf van Vijf-producten én dagkeuzes buiten de Schijf van Vijf. Blader door de inspiratiefolders en bekijk onze gezonde, lekkere kantinerecepten

Gebruik de ‘Wat staat er in de Schijf’-tool van het Voedingscentrum om op te zoeken of iets een Schijf van Vijf-, dag- of weekkeuze is. Hier vind je ook meer uitleg over dag- en weekkeuzes.