Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Stap voor stap

Voor het eerst aan de slag?

Bel de Brigade: 070-306 8875 of mail

Brochure 'Op naar een gezonde schoolkantine'

Wil je de stappen om te komen tot een gezonde kantine ook op papier bij de hand hebben? Klik op de brochure hieronder, download en print! Of open de brochure hier als pdf.
Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in een gezonde schoolkantine. Wij geven handvatten voor een ‘zilveren’ of ‘gouden’ kantine. Een gouden kantine heeft een gezonder aanbod en een nóg gezondere uitstraling dan een zilveren kantine. 

Je verdient een Schoolkantine Schaal wanneer je kantine zilver of goud is. Daarmee laat je aan iedereen zien wat je als school bereikt hebt en dat je voldoet aan de Richtlijnen Gezondere Kantines.

  • Een zilveren schoolkantine geeft veel ruimte aan de betere keuze (Bij 'Kies een gezonder aanbod' lees je alles over de betere keuze). Het aanbod bestaat uit minimaal 60% betere keuzes. De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze.
  • In een gouden schoolkantine spreekt de betere keuze voor zich. Het aanbod bestaat uit minimaal 80% betere keuzes. Hier krijgen leerlingen een duwtje richting de betere keuze, door de aankleding van de kantine.
Zilveren en gouden kantines geven gezondere producten een hoofdrol, zonder ongezonde keuzes helemaal te verbannen. Je kunt ook gaan voor het ideaal. In een ideale kantine zijn alleen producten uit de Schijf van Vijf te krijgen, zoals volkorenbroodjes met gezond beleg, halfvolle melk, fruit en snackgroente. Je biedt sowieso fruit en groente aan. Zoete snacks, hartige snacks, zoals chips en ijs zijn niet te verkrijgen.

Alle stappen op een rij

Voordat je begint raden wij aan om een team op poten te zetten, want samen bereik je meer! Had je al een team? Dan is dit het moment om hier nieuw leven in te blazen. Om je schoolkantine vervolgens gezond te krijgen en zo een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal te verdienen, volg je deze stappen:

  1. Check je kantine
  2. Kies een gezonder aanbod
  3. Maak de uitstraling gezond
  4. Stel je beleid op
  5. Vraag een Schoolkantine Schaal aan
Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.