Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

3. Maak de uitstraling gezond

Een gezonde uitstraling hoort bij een gezonde kantine. Uit onderzoek blijkt dat mensen gezonder kiezen als gezonde producten ruim voor handen zijn, en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Ook de plaats en volgorde waarin producten worden aangeboden beïnvloedt keuzes. In een gezonde schoolkantine liggen op opvallende plaatsen Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes, die samen de betere keuzes vormen. Om kantines te kunnen beoordelen op hun uitstraling hebben we negen uitstralingspunten vastgesteld.

In een gezonde schoolkantine liggen op de opvallende plaatsen Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes. Om kantines te kunnen beoordelen op hun uitstraling hebben we negen uitstralingspunten vastgesteld.

Basis uitstralingspunten

  • Punt 1 t/m 3 zijn de basis voor een gezondere kantine. Voor een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal moet je in ieder geval aan deze 3 punten voldoen.

Aanvullende uitstralingspunten

  • Voor een zilveren kantine voldoe je hiernaast nog aan minstens 3 van de 6 extra uitstralingspunten.
  • Voor een gouden kantine voldoe je aan minstens 5 van de 6 extra uitstralingspunten.

    Is een uitstralingspunt op jouw kantine niet van toepassing? Geen probleem, je kunt dit punt dan als positief scoren.

Basis uitstralingspunten

1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan betere keuzes

Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan betere keuzes Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes staan en liggen letterlijk en figuurlijk voor de hand; ze zijn gemakkelijk te pakken. Je vindt ze op de balie, in vitrines en op rekken en ze liggen daar vooraan. Groente en fruit zijn in ieder geval opvallend geplaatst. In het voorbeeld hieronder zie je wat we rekenen als opvallende plekken (groene cirkel). Indien er weekkeuzes worden aangeboden, liggen ze achteraan.

2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes

Op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes. In de bovenste helft van de automaten liggen alleen Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes. In dit voorbeeld rekenen we de groen omcirkelde facings als opvallende plaatsen. De oranje omcirkelde facings rekenen we als minder opvallend.


3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes

Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes. Het gaat hier om producten die bij de kassa liggen, waardoor klanten ze gemakkelijk kunnen pakken of bestellen als ze afrekenen, of daarop staan te wachten.

Aanvullende uitstralingspunten

4. Groente en fruit presenteer je op een aantrekkelijke manier

Presenteer groente en fruit aantrekkelijker door bijvoorbeeld groente en fruit aan te bieden in voorgesneden porties, verwerkt op broodjes of in maaltijden, gepresenteerd in schalen of manden op de balie of afgebeeld op de menukaart of posters.5. Op de looproute door de kantine zie je de betere keuzes het eerst

Kijk goed naar de looproute en zorg dat Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes het eerste in zicht zijn.

6. Bij (aan)prijsacties bied je alleen betere keuzes aan

Denk bijvoorbeeld aan aanbiedingen, spaaracties en acties waarbij je 2 producten samen voor een lagere prijs aanbiedt. Bijvoorbeeld een broodje en een stuk fruit. Ook bij andere (aan)prijsacties promoot de kantine alleen Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes.7. Het aanbod op de menukaart en/of de prijslijst bestaat voor het merendeel uit betere keuzes

Minimaal de helft van het aanbod op je menukaart en prijslijst bestaat uit Schijf van Vijf-producten en dagkeuzes.8. Op beeldmateriaal van eten en drinken laat je alleen betere keuzes zien

Bij beeldmateriaal kun je denken aan merknamen of afbeeldingen op posters, schermen, flyers, prullenbakken, tafelbordjes of decoratiemanden. Denk ook aan beeldmateriaal op (aan)prijsacties of menukaarten. Laat afbeeldingen zien van Schijf van Vijf-producten of dagkeuzes, of kies voor afbeeldingen van bijvoorbeeld dieren, sporters of bloemen9. De merknamen en productafbeeldingen van eten en drinken op automaten, laten alleen producten uit de Schijf van Vijf zien

Laat afbeeldingen zien van Schijf van Vijf-producten, of kies voor afbeeldingen van bijvoorbeeld dieren, sporters of bloemen.

Extra tips

Wil je wat extra inspiratie? Expert Gedragsbeïnvloeding Hanneke de Bruin geeft slimme tips voor de inrichting van je kantine en acties in je kantine.

  

En bekijk ook onze tips om je leerlingen te verleiden gezond te eten.
Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.