Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

3. Maak de uitstraling gezond

Een gezonde uitstraling hoort bij een gezonde kantine. Uit onderzoek blijkt dat mensen gezonder kiezen als gezonde producten ruim voor handen zijn, en aantrekkelijk gepresenteerd worden. Ook de volgorde waarin producten worden aangeboden en de plaats waar ze liggen, beïnvloedt keuzes. 

In een gezonde schoolkantine liggen op de opvallende plaatsen betere keuzes. Om kantines te kunnen beoordelen op hun uitstraling hebben we negen uitstralingspunten vastgesteld.

Basis uitstralingspunten

  • Punt 1 t/m 3 zijn de basis voor een gezondere kantine. Voor een zilveren of gouden Schoolkantine Schaal moet je deze punten in ieder geval kunnen afvinken.

Aanvullende uitstralingspunten

  • Voor een zilveren kantine voldoe je hiernaast nog aan minstens 3 extra uitstralingspunten.
  • Voor een gouden kantine voldoe je aan minstens 5 extra uitstralingspunten.

Is een uitstralingspunt niet op jouw kantine van toepassing? Geen probleem, je kunt dit punt dan als positief scoren. Een voorbeeld: Bij punt 2 staat ‘op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes’, maar misschien heb je helemaal geen automaten. In dat geval ‘voldoe’ je toch aan dit punt.

Basis uitstralingspunten

1. Op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan betere keuzes 

Betere keuzes staan en liggen letterlijk en figuurlijk voor de hand; ze zijn gemakkelijk te pakken. Je vindt ze op de balie, in de vitrines en op de rekken en ze liggen daar vooraan. Groente en fruit zijn in ieder geval opvallend geplaatst. In het voorbeeld hieronder zie je wat we rekenen als opvallende plekken (groene cirkel). De uitzonderingen liggen achteraan, de betere keuze vooraan.

2. Op de opvallende plaatsen in de automaten staan betere keuzes

In de bovenste helft van de automaten staan en liggen alleen betere keuzes. In dit voorbeeld rekenen we de groenomcirkelde facings als opvallende plaatsen. De oranje omcirkelde facings rekenen we als minder opvallend.


3. Als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes

Het gaat hier om producten die bij de kassa liggen, waardoor klanten ze gemakkelijk kunnen pakken of bestellen als ze afrekenen, of daarop staan te wachten.

Aanvullende uitstralingspunten

4. Groente en fruit presenteer je op een aantrekkelijke manier

Bijvoorbeeld op een mooie schaal of in een mand bij de kassa. Denk daarnaast aan voorgesneden, hapklare porties groente en fruit in bakjes. Denk ook aan groente en fruit op broodjes en tosti´s.


5. Op de looproute door de kantine zie je de betere keuzes het eerst

Kijk goed naar de looproute en zorg dat betere keuzes het eerste in zicht komen.
6. Bij (aan)prijsacties bied je alleen betere keuzes aan

Denk bijvoorbeeld aan aanbiedingen, spaaracties en acties waarbij je 2 producten samen voor een lagere prijs aanbiedt. Bijvoorbeeld een broodje en een stuk fruit. Ook bij andere (aan)prijsacties promoot de kantine alleen betere keuzes.


7. Het aanbod op de menukaart en/of de prijslijst bestaat voor het merendeel uit betere keuzes

Minimaal de helft van je aanbod op je menukaart en prijslijst bestaat uit betere keuzes.


8. Op beeldmateriaal van eten en drinken laat je alleen betere keuzes zien

Bij beeldmateriaal kun je denken aan merknamen of afbeeldingen op posters, schermen, flyers, prullenbakken, tafelbordjes of decoratiemanden. Denk hierbij ook aan het beeldmateriaal op de (aan)prijsacties of op de menukaart en prijslijst. Er staan bijvoorbeeld afbeeldingen op van volkoren broodjes of groente.9. De merknamen en productafbeeldingen van eten en drinken op automaten, laten alleen producten uit de Schijf van Vijf zien

Er staat bijvoorbeeld een afbeelding van water of fruit op de automaten, of iets heel anders.

Extra tips

Wil je wat extra inspiratie? Expert Gedragsbeïnvloeding Hanneke de Bruin geeft slimme tips voor de inrichting van je kantine en acties in je kantine.

  

En bekijk ook onze tips om je leerlingen te verleiden gezond te eten.
Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.