Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Starten met een gezondere kantine

Al sinds 2003 zijn honderden scholen aan de slag met het gezonder maken van hun schoolkantine volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum. Daarmee maken ze het de jeugd in Nederland makkelijker om gezonde keuzes te maken. Doen jullie ook mee?

Voordat je begint met het gezonder maken van je kantine, raden we aan om het volgende te doen:

Meld je aan en maak kennis met jouw brigadier

Meld je gratis bij ons aan via degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl of bel naar 070-306 8875. We koppelen je dan aan een brigadier. Deze brigadier helpt je op weg en kan je vragen beantwoorden.

Schoolkantine Brigade

Vorm een team

Een team maakt het leuker, je krijgt meer gedaan én het zorgt voor draagvlak binnen de school. Een team kan bestaan uit mensen binnen de school, zoals kantinepersoneel, cateraar, directielid, facilitaire diensten, docenten, leerlingen/studenten en ouders. Voor mensen buiten de school kun je denken aan de GGD (Gezonde School-adviseur of JGZ-medewerker), een JOGG-regisseur en de gemeente. Bekijk hoe deze partijen kunnen helpen.

Plan regelmatig een overleg en spreek af wie, wat en wanneer doet.

Kijk hoe je kantine er nu voor staat

Met de Kantinescan ontdek je wat nu al goed is aan je kantine en wat beter kan. Je krijgt gelijk adviezen om mee aan de slag te gaan.

Wat willen leerlingen?

Het is heel handig om te weten wat de wensen zijn van de leerlingen/studenten op school. Daar kun je dan rekening mee houden. Vraag onze online leerlingenenquête aan door te mailen naar de degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl

Plan van aanpak

In het eerste overleg met je team bedenken jullie of je gaat voor een zilveren, gouden of ideale kantine. Ook denk je na over de eerste stappen. Het stappenplan voor jullie aanpak (invulbare pdf) kan hierbij helpen.

Ga jij voor een ideale, gouden of zilveren schoolkantine?

In de uitgebreidere uitleg onder ‘Maak je kantine gezonder’ lees je over de verschillende niveaus en wat je allemaal kan doen om je kantine gezonder te maken.