Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
Menu
Zoek
Kantinescan

Ga voor gezond en duurzaam!

Aan de slag met jouw schoolkantine

Hoe maak ik een gezonde en duurzame keuzes in de schoolkantine? Zijn smoothies gezond? Is mijn lunch op een duurzame manier gemaakt? Allemaal vragen waar jongeren vaak niet als eerste aan denken. En toch beïnvloedt de inrichting van een eetomgeving hun keuze. Het zou voor iedere jongere makkelijker moeten zijn om een gezonde en duurzame keuze te maken.

Al sinds 2003 zijn honderden scholen aan de slag met het gezonder maken van hun schoolkantine volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.

Doen jullie ook mee? Lees hier wat jullie eerste stap is richting een gezondere schoolkantine.

1. Teken de Ambitieverklaring

Door het tekenen van de Ambitieverklaring laten jullie zien dat jullie een gezonde en duurzame schoolkantine de normaalste zaak van de wereld vinden en dat jullie je daarvoor gaan inzetten. Na het tekenen neemt een van onze adviseurs contact met je op. Ook ontvang je een gratis collectiebord waar je de door jullie behaalde Schoolkantine Schalen op kan laten zien.

2. Vraag persoonlijk advies

In het eerste adviesgesprek met jouw adviseur bepalen jullie of je gaat voor een zilveren, gouden of ideale kantine aan de hand van de Richtlijn Eetomgeving voor scholen. Ook denk je na over de eerste stappen. Dit kunnen ook kleine Opstapjes zijn. In de uitgebreidere uitleg onder Maak je kantine gezonder lees je over de verschillende niveaus en wat je allemaal kan doen om je kantine gezonder en duurzamer te maken.

3. Vorm een team

Een team maakt het leuker, je krijgt meer gedaan én het zorgt voor draagvlak binnen de school. Een team kan bestaan uit mensen binnen de school, zoals kantinepersoneel, cateraar, directielid, facilitaire dienst, docenten, leerlingen/studenten en ouders. Voor mensen buiten de school kun je denken aan de GGD (Gezonde School-adviseur of JGZ-medewerker), een JOGG-regisseur en de gemeente. Bekijk hoe deze partijen kunnen helpen.

Kies een kartrekker, plan regelmatig een overleg in en spreek af wie, wat en wanneer doet.

4. Kijk hoe je kantine er nu voor staat

Met de Kantinescan ontdek je wat nu al goed is aan je kantine en wat beter kan. Je krijgt gelijk adviezen om mee aan de slag te gaan.

Het is heel handig om te weten wat de wensen zijn van de leerlingen/studenten op school. Vraag onze online leerlingenenquête aan door te mailen naar de degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl.

Contact opnemen

Liever direct contact met een adviseur? Mail naar degezondeschoolkantine@voedingscentrum.nl of bel naar 070-306 8875. We koppelen je dan aan een adviseur die je vragen beantwoordt en je verder op weg kan helpen.