Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Voedselveiligheid en HACCP

In de Gezonde Schoolkantine speelt ook voedselveiligheid een grote rol. Hygiënisch werken voorkomt immers dat mensen ziek worden van het eten. Werken jullie al met HACCP, maar bieden jullie sinds kort meer verse producten aan? Dan moeten soms ook de hygiëneregels en HACCP aangescherpt worden. 

Elk jaar worden ongeveer 700.000 mensen in Nederland ziek van eten. Van eten uit hun eigen keuken, maar ook van eten dat ze buitenhuis kopen. Ze krijgen dan buikpijn, diarree en/of maag- en darmklachten. Soms zijn de gevolgen meer ernstig, denk aan bloedvergiftiging en een enkele keer blijvende gezondheidsschade.

Voedselvergiftiging is een serieus gezondheidsprobleem, met hoge gezondheidskosten. Deze worden geschat op 410 miljoen euro. De overheid stelt daarom strenge eisen aan de hygiëne bij bereiding, verwerking en verhandeling van voedsel.

Scholen moeten daarom voedselveiligheid structureel aanpakken. Op papier, maar ook in de praktijk. Dat biedt ook bescherming als er toch iemand ziek wordt. De school kan dan aantonen dat zij schoon hebben gewerkt.

Verder lezen:

Wie verdiende er al een Schoolkantine Schaal?
Overzicht

Zoek je een middelbare school met een gezonde schoolkantine? Je kunt zoeken op een specifieke school of per provincie kijken welke scholen een Schoolkantine Schaal hebben.