Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg. Je kunt de webanalyse cookies instellingen aanpassen.
 

Wat levert een gezondere kantine op?

Als een schoolkantine niveau zilver, goud of ideaal heeft volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines, wordt dit beloond met een Schoolkantine Schaal. Hiermee kunnen scholen laten zien aan leerlingen, ouders en medewerkers dat gezonde voeding een belangrijke plek binnen de school heeft. Vanaf september 2019 worden Schoolkantine Schalen per schooljaar uitgereikt. De schalen zijn één schooljaar geldig.

Betere schoolprestaties en een gezondere leefstijl

Een gezondere kantine kan ook een belangrijke stap zijn om het thema voeding op school breder aan te pakken. Via de Gezonde School-aanpak wordt, naast de schoolkantine, ook gekeken naar educatie, signalering van onder- en overgewicht, en voedingsbeleid. Door structureel en integraal aan het thema voeding te werken, is de kans op het bereiken van langetermijneffecten het grootst. Gezonde School-activiteiten kunnen namelijk bijdragen aan een gezondere leefstijl van leerlingen. En een gezonde leefstijl hangt weer samen met betere schoolprestaties. Lees meer over de effectiviteit van Gezonde School-activiteiten.

Veel scholen aan de slag

School kan dus een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van gezond gedrag. Veel scholen zijn daar dan ook al jaren mee bezig. Uit een recente rapportage van 2019 van het Voedingscentrum blijkt dat de meerderheid van de scholen met een eet- of drinkaanbod in de afgelopen jaren één of meerdere Schoolkantine Schalen heeft behaald.

Aan de slag voor 1 september
Bekijk wat jij kunt doen

Vanaf 1 september 2020 vervalt de overgangsregeling. Bepaalde criteria worden wat strakker.